La momentul in care a fost lansat, HTC Desire S a fost considerat de presa de specialitate o evolutie naturala a predecesorului sau HTC Desire HD.
Daca ar fi sa ne luam dupa specificatii, nu ar trebui sa vedem mare diferenta. Sunt aproape identice. De fapt, daca ne uitam mai bine, observam ca Desire S are un ecran mai mic si o camera de 5MP fata de cei 8MP ai lui Desire HD.
Dar oare acest lucru il face un telefon mai slab? Cu siguranta nu. Veti vedea pe parcursul review-ului de ce.
Specificatii:
- Procesor Qualcomm Snapdragon de 1GHz
- Memorie RAM 768MB si stocare interna de 1.1GB
- Display capacitiv Super Clear LCD de 3.7″ cu rezolutie de 480 x 800px
- Sistem de operare Android 2.3.3 (Gingerbread)
- Camera de 5MP cu LED flash
- Acumulator de 1450 mAh
Aspect:
Acesta este capitolul la care Desire S se diferentiaza in mod clar fata de predecesorii sai (in special Desire HD). Scaderea de la 4.3″ pana la 3.7″ este cat se poate de vizibila si – as adauga eu – benefica. Am declarat si sustin ca nu-mi plac ecranele de dimensiuni mari.
In rest, numai de bine. HTC mentine traditia carcaselor bine inchegate. Capacul ocupa numai atata spatiu cat este nevoie, in rest totul da impresia de monobloc.
In plus, HTC Romania mi-a trimis modelul albastru al acestui telefon, ceea ce nu a fost rau deloc. Chiar mi-a placut variatia de culoare.
Performanta:
La acest capitol, HTC Desire S nu impresioneaza cu nimic. Nici nu are pretentia sa o faca. Nu vine echipat cu nuclee multiple si nici cu accelerator grafic de ultima generatie.
Asta nu-l face in niciun caz un telefon sub echipat. Sa nu uitam ca in afara de 2-3 telefoane, procesoarele single core de 1GHz inca sunt standard.
Si nu numai specificatiile sunt bune. Telefonul in sine s-a comportat fara repros. Nu este genul de unealta facuta sa bata recorduri. HTC Desire S este construit mai degraba sa indeplineasca orice task cat mai bine posibil.
Pentru cei pasionati de statistici, telefonul a scos 1100 de puncte in Quadrand (un rezultat chiar la mijlocul scalei).
Display:
Dupa cum se poate vedea si din specificatii, display-ul lui Desire S este mai mic decat cele cu care ne-am obisnuit. De fapt, daca ar fi sa ne luam numai dupa acest aspect singurul telefon similar pe care l-am testat a fost Sony Ericsson Xperia Neo.
Daca stau sa ma gandesc bine nici nu am simtit lipsa celor 0.3, respectiv 0.6 inchi (depinde ce consideram standard). Mai mult, am fost placut surprins de textura ecranului. Am mai testat HTC-uri (Desrire HD, Cha Cha), dar Desire S ofera o placere aparte la folosirea ecranului tactil.
Nu stiu daca au schimbar de curand materialele folosite (am constatat acelasi lucru despre ecranul lui HTC Sensation), dar aceasta este impresia pe care mi-a lasat-o.
Mai mult, cei 3.7 inchi ai ecranului fac din HTC Desire S un telefon foarte comod de folosit (presupun ca pana acum v-ati obisnuit cu obsesia mea pentru folosirea cu o singura mana a telefonului).
User experience:
V-am spus deja ca-mi place sa-l folosesc. Este comod si usor, si rareori am simtit ca un ecran mai mare mi-ar fi fost util.
Am sa va spun in schimb cateva adnotari pe care am simtit nevoia sa le fac pe parcursul folosirii acestul telefon. Cateva detalii care mi-au placut sau din contra.
Atunci cand sunt sunat de un numar de telefon care nu se afla in agenda, la finalul convorbirii am primit o caseta de dialog in care eram intrabat daca vreau sa salvez numarul respectiv. Poate este mai demult in Sense, dar eu acum l-am observat.
Widget-ul meteo nu are nicio legatura cu ce se intampla afara. Imi arata ca e soare cand afara ploua cu piatra, imi arata ca e foarte innorat cand afara era soare (da era actualizata ora). Eu sunt mare fan al widget-ului meteo de pe HTC-uri, dar trebuie neaparat sa schimbe serviciul la care se leaga. Cel de acum ignora total Romania.
Receptorul de wireless s-a comportat cam ciudat. Desi la laptop aveam semnal bun si constant, pe telefon oscila foarte des intre 3G si WiFi. Poate cu un router mai puternic se poate rezolva problema.
Camera:
HTC-urile au o reputatie destul de nefasta la acest capitol (mai ales pe Android). Cred ca odata cu Gingerbread, s-au mai rezolvat din probleme, pentru ca mie mi-a placut camera. E adevarat, are “numai” 5MP, dar pozele facute cu el sunt destul de bune.
Tinand cont ca cele mai multe poze facute cu telefonul ajung sa fie postate pe internet, dimensiunea redusa a acestora ar putea sa fie chiar un avantaj la un moment dat.
Iata cateva din pozele pe care le-am facut cu HTC Desire S:
Autonomie:
Fac ce fac si ma intorc la display-ul de dimensiuni reduse si la avantajele lui. Cei 3.7 inchi ai ecranului, impreuna cu acumulatorul de 1450 mAh au dus telefonul la o autonomie de 28 de ore, in conditiile in care nu prea m-am abtinut de la nimic.
Concluzii:
Pana la urma, unde se incadreaza HTC Desire S? Am fost clar de la inceput ca nu are ce cauta in liga lui Samsung Galaxy S II sau a fratelui mai mare, HTC Sensation. Asadar, unde ramane?
Ramane la indemana celor care vor sa beneficieze de interfata Sense a lui HTC fara sa umble cu un mini televizor in buzunar. HTC Desire S nu m-a impresionat cu nimic in mod deosebit, dar a fost unul din preferatele mele in utilizarea de zi cu zi.
Il gasiti la eMag, la pretul de 1.859,99.