Supranumit de foarte multi “telefonul anului 2011”, Samsung Galaxy S II este varful de gama al celor de la Samsung, fiind primul telefon din lume echipat cu un procesor dual-core de 1.2 GHz.
Inainte sa intram in detalii, tin sa spun ca impresia generala este una buna. Desi se pare ca in lumea IT parerile sunt impartite, mie mi s-a parut unul din cele mai reusite telefoane cu care am umblat.
Asadar, sa vedem cu ce avem de-a face.
Specificatii:
- Procesor dual-core ARM Cortex A9 de 1.2 GHz
- 1 GB de memorie RAM si 16 GB stocare interna
- Display capacitiv Super AMOLED Plus de 4.3 inchi cu rezolutie de 480x800px
- Sistem de operare Android 2.3.3
- Camera foto de 8 MP cu filmare HD
- Acumulator de 1650 mAh
Aspect:
Telefonul este cu siguranta facut pentru segmentul high end. Daca generatia precendenta de Galaxy S era cam plasticoasa, acest lucru nu mai este valabil la Galaxy S II. Carcasa este tot din plastic, dar este mai bine facuta.
Telefonul este foarte subtire si usor, ceea ce-l face destul de usor de manuit in ciuda dimensiunilor mari date de ecranul de 4.3 inchi. Mai mult, un pattern bine gandit pe partea din spate da o aderenta sporita atunci cand telefonul este folosit cu o singura mana.
Din pacate capacul din spate este si el foarte subtire si se intinde pe toata suprafata telefonului. Acest lucru il face sa fie foarte fragil ceea ce duce la un acces anevoios la acumulator si cartela SIM.
Performanta:
Asa cum era de asteptat, Samsung Galaxy S II se comporta ireprosabil la acest capitol. Puterea sa de procesare s-a vazut atat in utilizarea de zi cu zi cat si in benchmark.
Ce vede utilizatorul? Un telefon care nu ezita nici atunci cand sunt deschise mai multe aplicatii deodata. Nu l-am chinuit ca sa-i vad limitele, dar nici nu l-am menajat in niciun moment. Mai mult, este singurul telefon pe care l-am avut, care nu are niciun pic de lag in timp ce sincronizeaza diverse conturi in background.
Bineinteles ca toata aceasta putere trebuia si masurata, ca sa ramana pentru posteritate. Asa ca va las cu cateva capturi de ecran din Quadrant. Atentie, capturile sunt puse in ordine cronologica. Observati ca scorul nu scade odata cu trecerea timpului si adaugarea de noi aplicatii.
Din pacate, toata aceasta putere vine cu un pret. Telefonul se incalzeste cam mult pentru gustul meu, mai ales cand ruleaza jocuri sau alte aplicatii intensive.
Display:
Dincolo de specificatii, display-ul Super AMOLED Plus inseamna culori vibrante si contrast puternic. Mai mult, fiind un AMOLED in loc de LCD, este mai economic ceea ce ajuta la autonomia telefonului.
Din pacate, in ciuda migrarii de la 4 la 4.3 inchi, rezolutia a ramas aceeasi la ca la precedentul Galaxy S. Nu, nu e o problema propriuzisa, dar din punct de vedere al specificatiilor este un regres.
User experience:
Experienta cu acest telefon este strans legata de sistemul de operare Andoid 2.3.3. Acesta mi-a oferit o surpriza placuta inca de la inceput. Spre deosebire de versiunile anterioare, Gingerbread m-a intrebat inca de la inceput daca vreau sa sincronizez contactele, calendarul, etc. cu cele din contul de GMail. Inainte acest lucru se facea implicit.
Un mare plus a fost si faptul ca imediat cum am pornit telefonul am avut internet pe mobil. La alte modele a trebuit sa configurez manual conexiunea 3G.
O constatare interesanta (nu neaparat un defect) a fost faptul ca telefonul nu vine cu aplicatii de Facebook sau Twitter instalate. Vine in schimb cu un client de chat care suporta Yahoo Messenger, Google Talk si MSN Messenger.
Din categoria detalii si fineturi, mi-a placut ca se poate regla volumul pentru fiecare alarma setata. Pentru mine aceste mici detalii sunt foarte importante.
Ce nu mi-a placut in schimb, a fost widget-ul meteo care primeaza pe homescreen. Daca HTC si LG (LG mai ales) au ales niste widget-uri aratoase, Samsung s-a bazat pe Google Weather. Nu este un defect, dar mie nu mi-a placut.
Si daca tot suntem la capitolul homescreen, mi se pare ca acesta a facut un pas inapoi la capitolul ergonomie. Pana acum din cele 5 sau 7 homescreen-uri, cel principal se afla in mijloc. Acest lucru imi oferea acces rapid la doua ecrane pe langa cel principal. Fie ca faceam o glisare spre stanga sau spre dreapta, aveam un homescreen la indemana.
Mai nou s-a mers pe o abordare corecta din punct de vedere logic, dar nu si ergonomic. Acum ecranul principal este chiar primul din margine, ceea ce inseamna ca nu mai pot sa glisez la stanga si sa ajung la un nou homescreen. Prin urmare, am pierdut accesul rapid la unul din homescreen-uri. Bila neagra.
Si tot la homescreen, nu mi-a placut felul in care se deblocheaza ecranul. Animatia e ciudata si de multe ori trebuie glisata pana foarte aproape de margine ca sa functioneze. Asta ca sa nu mai pun la socoteala faptul ca nu da nicio indicatie despre directia in care ar trebui sa glisezi (sau ca trebuie sa glisezi in vreo directie). Pentru cei care nu sunt obisnuiti cu Android, poate fi derutant.
Si acum ca m-am plans destul, sa va spun un lucru care mi-a placut mult de tot la Galaxy S II. Undeva in meniu se afla aplicatia numita Kies Air. Sa va spun ce face. In loc sa trebuiasca sa instalezi un soft pe PC pentru a avea acces la poze, clipuri si orice altceva de pe telefon, Kies Air da acces web direct in telefon.
Foloseste WiFi-ul pentru a asigna un IP telefonului si cere permisiunea din partea PC-ului. Odata accesat cu browser-ul de pe PC, avem acces la tot continutul telefonului, optiuni de backup si sincronizare. Ideea este excelenta, pentru ca nu mai este nevoie sa instalam aplicatia Kies pe toate PC-urile pe care lucram in diferite momente.
Camera:
Camera cu care vine dotat Samsung Galaxy S II poate fi descrisa drept: peste medie. Nu este cea mai buna pe care am testat-o, dar cu siguranta este in top 5.
Soft-ul ofera destul de multe optiuni, dintre care recunosterea fetei, auto-portret si panorama. Mai mult, un mic detaliu care mi-a placut a fost faptul ca face zoom automat atunci cand considera ca obiectivul vizat este prea departe pentru un cadru reusit.
Iata o serie de poze facute cu Galaxy S II. Am facut mai multe, dar nu avea sens sa aglomerez review-ul cu ele. Le puteti vedea in acest articol dedicat.
De asemenea, camera filmeaza HD sau normal, ambele cu rezultate destul de bune. Din pacate, la filmarea HD se dezactiveaza zoom-ul. In realitate nu pierdeti mare lucru, pentru acesta este strict digital ceea ce inseamna ca rezultatul ar fi sub asteptari. Am sa va arat un clip filmat in format HD.
Autonomie:
Samsung Galaxy S II nu exceleaza la acest capitol. Producatorul a folosit un acumulator de 1650 mAh pentru ca compensa obiceiurile “setoase” ale telefonului. Nu a fost suficient. Ecranul de dimensiuni mari si procesorul puternic golesc bateria in 12-16 ore.
De cele mai multe ori este suficent, pentru ca tine de dimineata pana seara, dar mi-ar fi placut sa se apropie mai mult de pragul psihologic de 24 de ore.
Concluzii:
Samsung Galaxy S II este cu siguranta un telefon impresionant. Dintre cele pe care le-am testat, acesta este cu siguranta printre preferatele mele. Este rapid si elegant, iar display-ul de 4.3 inchi este perfect pentru browsing si orice alte activitati.
Ce mi-a placut:
- Puterea de procesare fara egal
- Display-ul Super AMOLED Plus
- Design-ul subtire si usor
Ce nu mi-a placut:
- Acumulatorul se descarca destul de rapid
- Se incalzeste relativ repede (si cu atat mai mult la incarcat)
Telefonul l-am primit prin amabilitatea magazinului evoMAG, de unde puteti sa-l achizitionati din sectiunea Telefoane Mobile la pretul de 2,299.00 Lei.
De asemenea poate fi achizitionat de la eMAG la pretul de 2,299.99 Lei sau Quickmobile la 2,513.90 Lei.