Vom vorbi in acest articol despre unul din cele mai bune telefoane din cele lansate de Nokia in ultimul timp. Nokia E7 Communicator a fost lansat oficial in Romania in mai 2011 si a facut mare valva in sfera gadget.
Unii i-au spus succesorul lui Nokia N900, dar eu as spune mai degraba ca este o continuare naturala a lui Nokia E90. Nokia Romania mi-a trimis si mie un astfel de telefon, asa ca am avut ocazia sa-l testez in amanunt si sa ajung la o concluzie in ceea ce-l priveste.
Specificatii:
- Procesor ARM 11 de 680 MHz si GPU Broadcom BCM2727
- 256 MB de RAM si capacitate de stocare interna de 16 GB
- Display capacitiv AMOLED de 4 inchi cu rezolutie de 360 x 640 de pixeli
- Tastatura fizica Full QWERTY
- Sistem de operare Symbian S^3
- Camera foto de 8 MP cu focalizare fixa si dual LED flash
- Acumulator Li-Ion de 1200 mAh
Aspect:
Nokia E7 Comunnicator se adreseaza mai degraba pietei business si acest lucru se reflecta in felul in care este construit. Carcasa este un fel de uni-body de metal fara imbinari imperfecte sau suprafete neplacute.
Inclusiv sistemul de glisare al ecranului pentru dezvaluirea tastaturii Qwerty pare solid. Recunosc, eu nu sunt mare fan al mecanismelor in miscare la telefoanele mobile, dar acesta pare facut sa dureze. In plus, ofera o utilizare foarte facila a tastaturii fizice cu care este dotat telefonul.
Tastatura arata bine si are un feeling solid. Singura problema o constituie faptul randul de sus este cam “inghesuit” de ecranul telefonului. E nevoie de ceva practica pentru a putea trece peste asta.
Cartela sa infige intr-un slot total independent de orice alta componenta a telefonului. Are un place-holder in care se fixeaza si care apoi intra in telefon.
Performanta:
Telefonul se comporta respectabil in task-urile de zi cu zi dar se vede ca este un pic sub-echipat. O memorie de 512 MB ar fi facut o combinatie perfecta cu procesorul decent al telefonului.
Majoritatea softurilor raspund in timp util, dar daca mai ruleaza una sau doua aplicatii in background telefonul incepe sa aiba lag. Nu e grav, apare doar din cand in cand, dar pentru cei care cauta performanta s-ar putea sa fie putin frustrant.
User experience:
Experienta oferita de telefon este una placuta. Este cat se poate de evident ca Symbian S^3 este cel mai reusit de pana acum (si este compatibil cu cele mai multe aplicatii din Ovi Store).
Telefonul vine cu Nokia Social, o aplicatie care suporta Twitter si Facebook (deocamdata). Este utila si destul de bine integrata cu restul serviciilor de pe telefon. Din cand in cand mi s-a parut ca intarzie sa raspunda, dar per total este o experienta placuta.
De asemenea, vine cu F Secure antivirus si cu o suita de Office. Util, mai ales pentru un astfel de telefon. De mentionat faptul ca F Secure are un mod Anti theft foarte interesant.
Ce nu mi-a placut la capitolul user experience este butonul de volum. Stiu, nu pare important dar mie nu mi-a placut. Desi constructia este cat se poate de solida (pe modelul celui de blocare), este greu de folosit in timpul convorbirii.
Ce mi-a placut in schimb foarte mult, a fost un feature pe care l-am vazut prima data la Nokia N8, dar pe care n-am avut ocazia sa-l testez la momentul respectiv. Este vorba despre un adaptor MicroUSB – USB prin care se poate atasa un stick direct la telefon. Acesta este recunoscut ca sotorage device si tratat ca atare.
Eu l-am testat atasand un stick de 4GB cu muzica. E adevarat ca a trebuit sa butonez putin pana am reusis sa conving player-ul sa vada melodiile respective, dar intr-un final a mers si mi-a placut. Merita incercat macar sa vedeti cum e.
Si va mai spun un detaliu care mi-a placut si inchei cu capitolul acesta. Telefonul tine minte daca a fost deblocat prin actionarea capacului glisant sau a butonului de deblocare.
Astfel, daca telefonul a fost deblocat din buton si se inchide capacul, el ramane deblocat. Daca in schimb, telefonul a fost deblocat prin deschiderea capacului glisant, el sa va bloca atunci cand capacul va fi inchis.
Camera:
In ciuda focusului fix, camera s-a comportat foarte bine. Am facut o serie de poze care au iesit mai bine decat ma asteptam. Una peste alta eu am fost multumit de cei 8 MP si felul in care sunt transpusi in fotografie.
Iata o serie de poze facute cu Nokia E7:
Autonomie:
Aici, ce poate fi spus? E un Nokia… Acumulatorul m-a tinut in medie 1.5 – 2 zile in conditii de utilizare intensa. Probabil ca folosit in regim “normal” ar tine si mai mult, dar n-am de unde sa stiu, asa ca nu ma pronunt. Oricum, un rezultat multumitor.
Concluzii:
Nokia E7 este un urmas demn al lui E90. L-am folosit intens timp de o saptamana si impresia generala a fost una buna.
Ce mi-a placut?
- Ecranul AMOLED de 4 inchi. Destul de mare pentru a fi util, dar suficent de ingust pentru folosirea comoda.
- Tastatura fizica Qwerty
- Autonomia buna
Ce nu mi-a placut?
- Capacul glisant al tastaturii (nu are nimic in neregula, dar nu-mi plac piesele in miscare)
- Hardware-ul insuficient de puternic
Telefonul poate fi cumparat de la diverse magazine online, pretul variind usor:
- eMAG: 2.109,99 Lei
- ecoMAG: 2.099,00 Lei
- PcFUN: 2.101,04 Lei