Wordpress este cu siguranta cea mai folosita platforma de blogging. Din fericire, acest CMS primeste update-uri regulate, despre care suntem notificati in mod automat.
Dar atunci cand acest update apare, cum procedam pentru a instala ultima versiune? Raspunsurile sunt multiple, in functie de felul in care a fost instalat WordPress si de setarile de pe server.
Daca setarile pe folder-ul in care a fost instalat WordPress sunt foarte permisive, sau daca user-ul de pe server are drepturi elevate, lucururile sunt simple. Apasam pe “Upgrade Automatically” si asteptam pana este gata.
Din pacate, de cele mai multe ori optiunea de upgrade automat nu functioneaza tocmai din motivele precizate mai sus.
Ce facem in acest caz? Am sa va prezint in continuare procedura pe care o urmez eu pentru a face upgrade-ul prin FTP.
- Merg pe wordpress.org, descarc cea mai recenta versiune a aplicatiei si desfac arhiva.
- Deschid
wp-config-sample.php
si compar cuwp-config.php
de pe server. In mod normal acest lucru nu este necesar, dar din cand in cand apar setari noi acolo, care nu mai ajung si la noi. Daca exista diferente, le duc si in fisierul de pe server. Daca nu, nu. In ambele cazuri sterg ulterior fisierulwp-config-sample.php
. - Merg in folder-ul
/wp-content/plugins
si sterg fisierulhello.php
. Acest fisier este plugin-ul “Hello Dolly” care vine implicit cu WordPress. Il gasesc inutil si enervant, asa ca il sterg. - Merg in folder-ul
/wp-content/themes
si sterg folder-ultwentyten
. Este tema implicita din WordPress si nu o folosesc, asa ca o sterg. - Din interfata de administrare a blog-ului, selectez toate plugin-urile si de dezactivez. Nu este intotdeauna necesar, dar poate sa ajute in functie de modificarile cu care vine noua aplicatie. Mie mi-a intrat deja in reflex sa fac asta.
- Urc arhiva pregatita in prealabil pe server, suprascriind fisierele comune. Cand spun arhiva, ma refer la folder-ul care contine aplicatia (ca sa nu existe confuzii).
- Dupa ce am urcat toate fisierele, ma loghez din nou in aplicatie. Acest lucru este necesar pentru ca din cand in cand se fac modificari la baza de date. Acestea se vor intampla atunci cand va logati prima data dupa upgrade.
- Activez toate plugin-urile si dau cateva click-uri prin aplicatie ca sa ma asigur ca totul este in regula.
Tinand cont ca tocmai am descris un ghid de upgrade in 8 pasi, o parte din voi ar putea fi descurajati. Eu cred ca daca va uitati mai bine, nu e mare lucru de facut. In plus, voi puteti sa sariti o parte din pasi. Sunt mai degraba “cosmetici”.
Acestea fiind spuse, tin sa mentionez ca nu sunt nici pe departe expert in domeniul WordPress. Este posibil sa existe metode mai eficiente, decat cea pe care am prezentat-o aici. Metode pe care sunt dispus sa le ascult, daca vreti sa mi le dezvaluiti.