Zilele trecute, internetul a fost invadat de articole despre cel mai nou model Hasselblad. Se numeste H4D-200MS si principala sa caracteristica se regaseste in fotografiile de 200 de MP pe care este capabil sa le faca.
Suna impresionant, stiu. Dar lucrurile nu sunt chiar minunate. Folosit la capacitate maxima, aparatul are nevoie de 30 de secunde pentru a captura o imagine, ceea ce il face utilizabil numai pentru fotografie de produs sau pentru subiecte statice. In plus, imaginea rezultata va avea aproximativ 600MB.
La asta se mai adauga si pretul care, desi perfect justificat, este enorm. Costa 32.000 de euro, ceea ce-l face irelevant pentru cea mai mare parte a potentialilor cumparatori.
In aceste conditii, de ce ar trebui sa ne intereseze un astfel de aparat? Ce-l face sa devina relevant pentru noi?
Pai, ceea ce nu v-am spus despre acest aparat este felul in care obtine aceste imagini de 200MP. Senzorul lui H4D-200MS, are “numai” 50MP, dar producatorii au folosit un mic truc ingineresc pentru a-i spori capacitatea.
La o singura declansare, aparatul face 6 fotografii miscand de fiecare data senzorul intr-o pozitie usor diferita pentru a obtine un nou unghi. Din cele 6 fotografii, aparatul “compune” una singura de 200MP (de aici si cele 30 de secunde despre care spuneam mai devreme).
Bun, inca un detaliu tehnic, dar tot n-am vazut de ce este acest aparat important pentru noi. Eu cred ca aceasta tehnologie ar putea fi folosita de producatorii de aparate point & shoot pentru a obtine imagini de calitate mai buna.
Va spuneam intr-un articol anterior ca zgomotul de imagine apare atunci cand inghesui multi pixeli pe un senzor cu o suprafata foarte mica.
Si pentru ca producatorii de aparate foto compacte se lupta din ce in ce mai mult in mega-pixeli, le este din ce in ce mai greu sa obtina imagini mari de calitate foarte buna.
Ce propun eu? In loc sa incorporam senzori de 16 sau 18 MP care sunt in mod clar subdimensionati, am putea sa invatam de la Hasselblad. Sa punem un senzor de 5 MP (care nefiind “inghesuiti” vor produce imagini de calitate foarte buna), care sa foloseasca tehnologia lui H4D-200MS.
Astfel, vom obtine imagini de 20 MP fara sa sacrificam calitatea imaginilor obtinute. Bineinteles, va avea dezavantajul timpului de expunere mai mare, dar nu trebuie sa fie folosit la maxim tot timpul.
Ceea ce prezint eu aici nu este nici pe departe o solutie. Este un concept, o idee la care producatorii ar trebui sa se gandeasca daca vor sa nu se loveasca de un prag in cresteare numarului de mega-pixeli.
Ramane de vazut daca aceasta este o solutie de viitor sau doar o idee de-a mea.