Cu ceva vreme in urma stateam de vorba cu un amic despre evolutia rapida a tehnologiilor web si despre felul in care lucrurile devin foarte usor depasite.
Sa luam un exemplu simplu: fonturile. E adevarat ca exista niste adevaruri generale. Astea nu se vor schimba foarte curand. De exemplu scrisul alb pe fundal negru este strict interzis. Evident, nu ne opreste nimeni sa-l folosim dar cu siguranta rezultatul va fi unul slab.
Dar mai sunt si informatii cumva contradictorii. Acum ceva timp, urmarind un tutorial de web design si web development aflam urmatoarea informatie: Fonturile cu serife (Times, Georgia) sunt pentru print si fonturile fara serife (Verdana, Arial) sunt pentru screen/web.
Si argumentele pe care le-am primit atunci pareau valide. Am respectat regula. Numai ca intre timp au venit alti experti care spun sa nu mai folosim fonturi fara serife. Georgia e bun acum. E frumos si odihnitor, de aceea trebuie folosit cat mai des. Bun, facem si asta si ce facem cand se descopera noul trend?
Un alt exemplu este metoda de layout. Mult timp tabelele au fost de baza in asezarea elementelor in pagina. Dupa aceea a evoluat CSS-ul si tabelele au fost inlocuite de div-uri. Mai nou a venit HTML5 cu toate elementele sale si div-ul nu mai e la moda. In specificatia W3C pentru HTML5 se scrie ca div-ul ar trebui folosit doar in lipsa de altceva. Deci s-a mai dus un reper.
Flash era de baza pana de curand in creearea de site-uri interactive. Acum nu mai este bun; mananca prea multe resurse si nu e consistent. HTML5 e noul trend si ar trebui cat mai des posibil.
Nu ma intelegeti gresit, nu sunt impotriva progresului. Tehnologiile noi si adoptarea lor au adus web-ul unde este acum si vor continua sa-l propulseze. Tot ce spun este sa nu ne lasam dusi de val, furati de trend-uri.
Ar trebui sa luam sfaturile expertilor si sa vedem care din ele se potrivesc la ceea ce avem nevoie. Abia dupa ce ne asiguram ca nu suntem tentati de un trend trecator ar trebui sa implementam solutii web pe termen lung.