Cei de la evoMag mi-au trimis din nou un telefon cu care sa ma joc pentru cateva zile. De aceasta data este vorba de raspunsul celor de la Samsung la invazia de smartphone-uri cu Android.
Galaxy S nu este primul telefon cu Android scos de cei de la Samsung, dar este primul demn de luat in seama. Ei au mizat pe o carte importanta incepand cu acest model. Display-ul Super AMOLED care oferea in momentul lansarii cea mai buna calitate a imaginii de pe piata.
Sa vedem cu ce avem de-a face:
- Procesor ARM Cortex-A8 de 1 GHz
- Memorie RAM de 512 MB
- Sistem de operare Android 2.1 (posibilitate de upgrade la 2.2.1)
- Display capacitiv Super AMOLED
- Camera de 5MP
- GPS / WiFi / Bluetooth
- Acumulator Li-Ion de 1500 mAh
Dar toate acestea sunt doar specificatii. Nu asta am observat prima data cand am desfacut pachetul. Prima inspectie pe care am facut-o a fost cea vizuala.
Astfel am descoperit un telefon construit frumos si mai ales cu niste proportii potrivite. Spre deosebire de HTC Desire HD care era atat de lat incat aproape ca nu putea fi folosit decat cu doua maini, Samsung Galaxy S are marimea ideala. Se potriveste bine in mana, iar mica ridicatura din partea de jos ajuta la un contact ferm.
Capacul din plastic are o textura placuta, iar datorita acestui lucru telefonul este unul usor (important daca vorbesti mult). Cu toate acestea sentimentul pe care il ofera este cam… “plasticos”.
Si daca tot suntem la capitotul aspect exterior, mi-a placut un detaliu. Conectorul Micro USB din partea de sus este protejat prin intermediul unui capac glisant, mult mai ergonomic de folosit decat cele care trebuiesc “scoase” din carcasa.
De asemenea, mi-a placut locul unde este plasat butonul de deblocare. Poate fi operat foarte comod cu o singura mana si asta e important. Nu toate telefoanele ofera acest avantaj.
Odata pornit telefonul este destul de evident care este piesa de rezistenta. Display-ul este absolut fantastic, iar cei de la Samsung au grija ca utilizatorul sa observe acest lucru din prima clipa. Am fost intampinat de o imagine viu colorata care sa puna in valoare calitatile ecranului Super AMOLED.
In schimb pasul urmator nu mai este la fel de placut. Telefonul m-a invitat sa glisez pentru a debloca telefonul. Animatia este una ciudata, ai impresia ca e ceva defect la ea. Nu e o tragedie, dar tinand cont ca ai de-a face cu ea de fiecare data cand pui mana pe telefon, era bine daca era mai rafinata.
In schimb, pe homescreen m-a asteptat o surpriza foarte placuta. Am gasit la Galaxy S ceea ce am cautat cu disperare pe Desire HD si nu am gasit. Un manager de aplicatii. Un loc de unde pot sa vad aplicatiile deschise si sa le inchid pe fiecare in parte. Acest lucru nu a putut decat sa ma bucure.
Mai mult, telefonul pune la dispozitie si un manager de memorie, care ne lasa sa selectam cele doua nivele de memorie si sa golim cache-ul acumulat. La final ni se spune ca au fost inchise x aplicatii si ca memoria este curata.
Acest lucru este foarte util, mai ales in conditiile in care telefonul nu este cel mai rapid cu care am avut de-a face. Nu ma intelegeti gresit, Galaxy S nu este un termial slab. Dar mai are si momente in care ezita, mai ales daca sunt mai multe aplicatii adunate in background.
Si daca tot suntem la acest capitol, ar mai fi ceva interesant. La Desire HD butonul de Back te scotea din aplicatia in care te aflai, dar o lasa deschisa in background. La Galaxy S in schimb, butonul de Back inchide aplicatia. Daca vrem sa o lasam deschisa trebuie sa folosim butonul Home (singurul buton fizic de pe telefon). Mie mi-a placut aceasta abordare.
Agenda este in stilul in care suntem obisnuiti la Android. Este puternic integrata cu retelele sociale si putem sa o sincronizam cu diverse aplicatii. De asemenea, mi-a placut felul in care dialer-ul cauta in agenda in timp ce apesi tastele numerice. Ofera o experienta foarte ergonomica.
Si pentru ca sincronzarea real time a email-urilor este rezervata celor care folosesc GMail, mi s-a parut normal sa testez si clientul de email. Stie, evident, POP3 si IMAP iar experienta este una placuta per total. Am gasit in schimb si un defect. Nu exista nicaieri o setare in care sa limitezi orele intre care serverul este interogat. Nu vreau sa primesc email-uri la 3 dimineata.
Am testat si camera foto. Cei 5MP nu par impresionanti, dar se comporta onorabil. M-am uitat prin setarile soft-ului pentru camera si am gasit cateva optiuni interesante. Printre ele se afla modul Panorama si Auto-portrait. Din pacate camera nu vine echipata si cu blit, asa ca in conditii de lumina slaba e mai greu de folosit.
* O parte din fotografii sunt panoramice, chiar daca nu se vede un thumbnail.
Si managerul de poze mi-a placut. Are o interfata foarte aratoasa care se uita la poza selectata si o transforma intr-un background difuz. Credeti-ma, efectul este foarte placut.
Widget-urile pentru homescreen nu sunt foarte multe, dar exista esentialul. Atentie, in versiunea 2.1 nu exista widget de calendar (ceea ce mi s-a parut nasol), dar dupa ce am facut upgrade la 2.2.1 totul s-a rezolvat.
Bateria de 1500 mAh este decenta. Cel putin pentru un smartphone. Tot o zi ma tinea, dar macar nu ma lasa pana seara. Evident, cel mai mare consumator era display-ul puternic iluminat.
Ce mi-a placut:
- Display-ul Super AMOLED de calitatea excelenta
- Design-ul ergonomic, proportiile potrivite
- Managerul de memorie si aplicatii
Ce nu mi-a placut:
- Animatia de la deblocarea ecranului
- Lipsa unor widget-uri diversificate
- Micile ezitari ale telefonului la rularea mai multor aplicatii in paralel
Pretul telefonului este de 1.799 lei in categoria PDA cu GPS la evoMag, iar acesta poate varia usor in functie de magazinul pe care il alegeti.