Un lucru pe care l-am apreciat intotdeauna la compania Adobe a fost politica lor cu privire la produsele concurente. Niciodata nu i-am vazut sa loveasca in concurenta prin altceva decat calitatea produselor pe care le ofera. Mai mult, focusul a fost intotdeauna indreptat catre dezvoltatori si catre metode de a le face viata mai usoara.
Astfel ca Flex, meta-limbajul lor indreptat catre aplicatii media pe web nu se integreaza numai cu ColdFusion, ci si cu PHP. De ce? Pentru ca multi dezvoltatori il folosesc. Ei de ce sa nu beneficieze de interfete dinamice si de puterea pe care Flex o pune la dispozitie?
Exemple ar mai fi, dar nu asta tratam in acest articol. Aici vom vorbi despre proiectul Wallaby. El vine intr-o perioada in care multi se grabesc sa spuna ca HTML5 va duce la disparitia Flash-ului de pe web. Acum ca HTML5 ofera playere video native si posibilitatea unor animatii, Flash a devenit inutil.
Fals. Si cei de la Adobe stiu asta. Flash este mult mai mult decat un player video si o interfata animata. Dezvoltatorii l-au folosit pentru construirea de aplicatii cu capabilitati mult peste ceea ce poate oferi HTML5.
De aceea s-a nascut proiectul Wallaby. Ce face el de fapt? Ia un proiect Flash si-l transforma in HTML5. Atentie, vorbim de sursa acestuia, fisierul .fla . Nu va asteptati sa va transforme un .swf luat de pe internet intr-un proiect HTML5.
Deci, de ce ar face Adobe asa ceva? Eu vad doua motive. Primul este filozofia Adobe de a face viata dezvoltatorilor mai usoara. Vrei sa dezvolti pentru iPhone, ai nevoie de HTML5 dar te desfasori mai bine in Flash? Nicio problema, de acum ai la dispozitie o unealta cu care sa iei un proiect facut intr-un mediu care-ti este familiar si sa il transformi in ceea ce ai nevoie.
Al doi-lea motiv este unul financiar, evident. Wallaby este un nume de cod. Dupa ce tehnologia va fi pusa la punct, ea va fi incorporata in Adobe Flash Professional. Asa ca daca esti dezvoltator si ai nevoie sa faci proiecte atat in flash cat si in HTML5, de ce sa nu folosesti un soft cumparat tot de la ei?
Eu nu lucrez in flash, asa ca tehnologia aceasta este cumva irelevanta pentru mine, dar ma bucur ca exista si ma bucur ca Adobe pastreaza filozofia de a se adapta pietei in loc de a o forta sa se plieze pe produsele sale.