Dupa cum unii dintre voi au observat, am inceput sa documentez pasii mei in aprofundarea limbajului de programare ColdFusion. Si pentru ca sunt la randul meu incepator, mi-am dat seama ca am omis partea cea mai importanta pentru cine ia prima data contact cu un limbaj nou. Instalarea mediului de lucru.
ColdFusion este un aplication server care are nevoie de un web server pe care sa ruleze. Cea mai simpla instalare se face cu web server-ul inclus (JRun 4), dar se poate configura cu Apache, IIS sau alte soft-uri asemanatoare.
Eu am ales instalarea impreuna cu Apache din cateva motive. Primul este acela ca, fiind dezvoltator PHP de ceva timp, am deja Apache instalat. Nu are sens sa mai instalez un web server, daca acesta nu este necesar. Al doi-lea motiv, este faptul ca JRun are tendinta sa manance multa memorie. Nu vad de ce as tine un soft care consuma mai multe resurse decat este cazul.
Dar poate cel mai important motiv pentru care prefer Apache este faptul ca astfel, mediul de development se apropie cat mai mult de cel de productie. Adobe insista ca JRun nu ar trebui folosit in mediul de productie, pentru ca nu se ridica la capabilitatile unui web server consacrat.
Asa ca, fara sa mai pierdem timpul. Vom instala ColdFusion si-l vom configura sa functioneze cu Apache.
La momentul redactarii acestui articol, cea mai recenta versiune a soft-ului este ColdFusion 9. Adobe pune la dispozitie kitt-ul de instalare la aceasta adresa. Atentie, va trebui sa va creati un cont la Adobe pentru a descarca soft-ul. Este gratuit si nu veti primi spam.
Odata descarcat kitt-ul, vom urma o serie de pasi pentru instalare. Sunt mai multi, dar o parte din ei sunt evidenti, asa ca ii voi prezenta pe cei mai importanti.
Pentru ca nu avem o licenta comerciala, vom bifa optiunea Developer Edition. Este gratuita pe o perioada nelimitata si nu pierdem nimic din facilitatile soft-ului. Singura limita este la numarul de conexiuni concurente la server (ceea ce in development nu deranjaza cu nimic).
Tipul de configuratie va fi Server Configuration. Multi Server Configuration este optiunea pentru cluster, iar J2EE se aplica numai daca folosim un web server bazat pe aceasta tehnologie.
Eu am ales sa instalez toate facilitatile soft-ului pentru ca sunt in faza de explorare si vreau sa profit de fiecare din ele. Daca stiti sigur ca nu vezi folosi o parte din ele, puteti sa le debifati.
Alegeti folderul unde vreti sa instalati soft-ul. Eu am ales sa folosesc un folder diferit de cel implicit, pentru ca imi place sa tin genul asta de soft intr-un loc separat.
Acesta este momentul in care trebuie sa luati o decizie. Daca bifati “Built-in web server” veti instala JRun si veti folosi optiunile implicite. Eu voi alege prima optiune si voi configura Apache.
ColdFusion are nevoie sa stie unde se afla fisierul de configurare pentru Apache (pentru a scrie configurarile necesare) si calea catre executabilul server-ului pentru a se putea folosi de el.
La pasul acesta vom aplica un mic truc. In mod normal aici trebuie sa punem calea catre DocumentRoot
-ul configurat in Apache. Asta pentru ca soft-ul sa poata instala ColdFusion Administrator. Este o aplicatie care ne lasa sa configuram divesi parametri.
Eu nu voi face asta. La mine, DocumentRoot
duce catre locul de pe disc unde imi tin proiectele PHP. Mai mult, nu vreau sa instalez CfAdmin in DocumentRoot
. Il folosesc pe acelasi si de pe statie de Linux si asta ar crea conflicte. Asa ca voi pune aceasta aplicatie in folder-ul de instalare al ColdFusion.
Stiu din experienta anterioara ca la instalarea cu setari implicite, ColdFusion seteaza DocumentRoot
intr-un folder numit wwwroot
in directorul unde a fost instalat.
Asa ca ii vom spune ca DocumentRoot
se afla la C:\usr\coldfusion9\wwwroot
. Atentie, folder-ul va trebui creat de noi, pentru ca installer-ul nu-l va crea. Mai mult. In momentul acesta nu este o cale functionala, dar ne vom ocupa de asta mai tarziu.
Este momentul sa setam parola de administrare. Aceasta va fi parola cu care ne logam in ColdFusion Administrator dupa ce terminam instalarea.
Puteti sa activati sau nu functia de RDS (Remote Development Service). Eu o folosesc si sa va sfatuiesc sa o activati si voi. Veti avea nevoie de ea daca folositi instrumente Adobe sau conexiuni de tip Web Service.
Si am ajuns la ecranul final. Daca ati urmat exact pasii acestui articol, va sfatuiesc sa debifati chechbox-ul din imagine inainte sa apasati Done. Ati uitat? I-am dat un DocumentRoot
invalid. Nu o sa mearga.
Acum sa trecem la ce trebuie facut ca sa putem folosi mediul de lucru. Pai mergem in fisierul de configurare al Apache si editam fisierul httpd.conf
. Acolo vom adauga urmatoarele linii de cod:
NameVirtualHost coldfusion.dev <VirtualHost coldfusion.dev> ServerAdmin postmaster@coldfusion.dev DocumentRoot D:/work/cfm/www ServerName coldfusion.dev ServerAlias coldfusion.dev Alias /CFIDE C:/usr/coldfusion9/wwwroot/CFIDE <Directory 'C:/usr/coldfusion9/wwwroot/CFIDE'> AllowOverride All Allow from All </Directory> </VirtualHost>
Observati ca am definit un host cu numele coldfusion.dev. Am facut asta din doua motive:
- Ca sa avem o metoda sa diferentiem cererile de la serverul de PHP de cele de la ColdFusion
- Ca sa evitam problemele cu URL-urile de test (daca vreti sa folositi un API de Facebook, de exemplu, nu o sa accepte adrese care contin localhost).
Deci sa descriem putin codul. Definim un VirtualHost
denumit coldfusion.dev. Apoi instruim Apache, ca pentru toate cererile care vin la coldfusion.dev sa foloseasca un DocumentRoot
diferit. Observati ca DocumentRoot este D:\work\cfm\www
, adica un workspace separat special pentru acest limbaj.
Urmeaza apoi un Alias
. De ce? Pai trebuie sa-i spunem server-ului unde sa gaseasca ColdFusion Administrator. Observati ca alias-ul spune: De cate ori adaugam /CFIDE
la URL, redirecteaza catre alta cale (adica unde am instalat CfAdmin).
Nu uitati sa adaugati o intrare in fisierul hosts pentru ca apache sa stie ce sa serveasca numele coldfusion.dev. Mergeti in C:\System32\drivers\etc\hosts
si adaugati:
127.0.0.1 coldfusion.dev
Acum tot ce trebuie sa faceti este sa mergeti la http://coldfusion.dev/CFIDE/administrator/index.cfm
Acolo veti gasi interfata de administrare de unde puteti sa setati optiunile serverului.
Gata. Ati instalat cu succes ColdFusion 9. Acum puteti incarca un fisier test.cfm
in folder-ul D:\work\cfm\www
si sa-l apelati la adresa http://coldfusion.dev/test.cfm
. Daca nu stiti ce sa scrieti in acel test.cfm
, puteti sa consultati un articol de-al meu anterior.