De curand am avut ocazia sa lucrez cu un laptop DELL Inspiron N5010. Nu l-am achizitionat pentru mine, ci am sfatuit pe cineva sa-l ia. Mai mult, m-am ocupat si de instalarea software-ului necesar pentru functionarea acestuia. Acestea sunt impresiile cu care am ramas dupa aceasta experienta.
Laptop-ul m-a impresionat prin specificatiile sale inca de cand l-am ales. Acesta vine echipat cu un procesor Intel Core I5, 3GB de RAM si un Hard Disk de 320GB la 5400 rpm. Astfel, vedem ca avem de-a face cu mai mult decat un portabil. Sa tinem cont ca inca mai exista sisteme desktop care nu au aceste specificatii.
Inspiron N5010 ne intampina cu un design placut. Carcasa din metal slefuit si cele 4 culori diferite din care clientul poate sa aleaga, il fac foarte atractiv din acest punct de vedere. Mi-a placut faptul ca laptop-ul vine echipat cu tastatura numerica (NumPad), ceea ce pentru mine e un mare plus. Daca tot suntem la capitolul tastatura, tin sa mentionez ca aceasta mi-a lasat o impresie placuta, iar touchpad-ul este unul eficient. Devine putin obositor dupa o utilizare indelungata, dar acest lucru este valabil la toate modelele cu care am lucrat pana acum.
Sa vorbim despre puterea de procesare. Procesorul Intel Core I5 450M foloseste tehnologia Core I5 Mobile si are doua nuclee care opereaza la 2.4GHz, iar prin Hyper Threading, poate ajunge la viteze de procesare impresionante. De asemenea, Core I5 beneficiaza de tehnologia Intel Turbo Boost, cu ajutorul careia, procesorul poate creste in mod dinamic frecventa unui nucleu, atunci cand celalalt nu este folosit. Astfel, atunci cand avem de-a face cu un proces intensiv procesorul ii poate face fata mai usor, folosind un singur nucleu, dar la o frecventa sporita.
Memoria de 3GB este suficienta pentru un laptop, mai ales in conditiile in care majoritatea utilizatorilor folosesc sisteme de operare pe 32 de biti, care nu sunt capabile sa foloseasca mai mult de 3.2GB de RAM. Chiar si asa, pentru cei care simt nevoia de mai mult, Inspiron N5010 suporta un upgrade de pana la 4GB. Din pacate, pentru acest upgrade va trebui sa renuntati la unul din modulele de memorie, intrucat laptop-ul vine cu 1x1024MB si 1x2048MB. Astfel, pentru a ajunge la 4GB de RAM, trebuie sa renuntam la modulul de 1GB si sa-l inlocuim cu unul de 2GB.
La cei 320GB, hard disk-ul este destul de generos. E adevarat ca la 5400 de rotatii pe minut nu este cel mai rapid, dar trebuie sa tinem cont ca laptop-urile sunt facute sa fie usoare si portabile, nu sa doboare recorduri de performanta.
Merita mentionat display-ul WLED de 15.6″ cu rezolutie pana la 1366×768. Ecranul este glossy, ceea ce nu este pe placul tuturor. Pe mine nu m-a deranjat in mod deosebit, dar nici nu l-am folosit in situatii unde lumina ar putea sa puna probleme. Placa video este una integrata, ceea ce denota natura office a acestui dispozitiv, el nefiind gandit pentru gaming.
Laptop-ul s-a comportat bine cat i-am instalat sistemul de operare si software-ul aferent. Nu am avut timpi de asteptare lungi si nici soft-uri care sa suprasolicite puterea de procesare a acestuia. De mentionat ca laptop-ul nu vine cu sistem de operare, asa ca puteti alege ce doriti in functie de nevoile dumneavoastra.
Am intalnit, intr-adevar si o problema cu acest laptop. Dupa ce am instalat Windows 7 x86, am constatat ca nu era recunoscuta placa de retea wireless. Am instalat toate update-urile pentru Windows, in speranta ca driver-ul necesar se va numara printre ele. Din pacate nu a fost asa. In continuare nu aveam wireless. Astfel, am mers pe site-ul celor de la DELL pentru a descarca direverele separat.
Din pacate am constatat ca pentru acest laptop, DELL nu ofera drivere decat pentru Windows Vista si Windows 7, ambele doar in varianta de 64 de biti. Asta mi s-a parut inca de la inceput ciudat. De ce ar oferi drivere exclusiv pentru sistemele de operare pe 64 de biti la un laptop care vine echipat cu 3GB de RAM?
Pentru ca nu am gasit alta solutie, am instalat Windows 7 x64 si dupa cateva incercari, am reusit sa gasesc driverele potrivite pentru placa de retea wireless. Am pus aceasta problema pe seama faptului ca la vremea respectiva laptop-ul era destul de recent lansat pe piata. Sper ca odata cu trecerea timpului, cei de la Microsoft sa integreze drivere potrivite pentru acest laptop. De asemenea tin sa mentinoez ca nu am avut timp sa instalez Ubuntu 10.04 (cea mai recenta versiune la vremea respectiva) sa vad daca acesta ar fi avut toate driverele de care aveam nevoie.
Ce mi-a placut la Inspiron N5010: Procesorul Core I5 cu Turbo Boost si tastatura numerica.
Ce nu mi-a placut la el: Lipsa driverelor pentru placa de retea wireless (cel putin la vremea respectiva).
Pe finalul articolului, sa tragem o concluzie. As cumpara DELL Inspiron N5010? Nu, dar asta nu pentru ca nu ar fi un produs de calitate. Mai degraba pentru ca nu sunt adeptul laptop-urilor. Prefer puterea de procesare superioara pe care mi-o ofera un sistem desktop. L-as recomanda cuiva? Cu siguranta. Deja am facut-o de fapt. E adevarat ca are acea mica problema de drivere, dar nu cred ca este atat de grav. Se poate rezolva cu un download de pe site-ul producatorului.
Acestea fiind spuse, in ciuda la ceea ce am scris mai sus, eu insumi sunt in cautarea unui laptop. Nu pentru ca mi-am schimbat parerea despre ele, ci pentru ca imi dau seama ca-mi este necesar. Pentru aceia dintre voi care va aflati in aceeasi situatie, puteti apela la cei de la evoMAG si in special la categoria Laptop-uri.