Trebuia sa marchez cumva momentul, asa ca m-am decis sa scriu un articol despre asta. De ce mi se pare important? Pentru ca jQuery este, in opinia mea, cea mai buna librarie JavaScript de pe piata la ceea ce isi propune sa faca.
Vor fi, poate, unii care vor spune ca exista librarii mai capabile de atat; care stiu sa genereze componente complexe in pagina cu tot felul de optiuni. E adevarat. Una din ele este Ext JS si este intr-adevar foarte capabila. Numai ca, in opinia mea, nu este un concurent pentru jQuery. Isi propun sa faca lucruri diferite si ambele isi ating scopul foarte bine.
Mie-mi place jQuery pentru ca a fost construit cu un scop simplu. Sa faca viata mai usoara pentru designeri/developeri. Este conceput in asa fel incat sa faca din cateva linii de cod ceea ce altfel ar fi necesitat functii complexe. Mai mult, sintaxa lui este mai intuitiva si mai usor de inteles decat cea a JavaScript-ului normal. Cel putin mie asa mi se pare.
Dar sa ne intoarcem la motivul pentru care a aparut acest articol. S-a lansat jQuery 1.4.3 si a adus odata cu el cateva imbunatatiri. N-am sa trec prin toate, dar am sa mentionez cateva care mie mi-au atras atentia.
O proprietate care nu exista pana acum este jQuery.fx.interval
. Cu ajutorul acesteia putem sa setam numarul de cadre pe secunda cu care sa ruleze o animatie.
De asemenea, o noutate in jQuery 1.4.3 este jQuery.isWindow()
care in mod implicit ia ca parametru un obiect. Functia evalueaza obiectul primit ca parametru si vede daca este unul de tip Window
(cum ar fi o fereastra sau un iframe). Functia intoarce, asa cu ne asteptam, TRUE
, daca obiectul este o fereastra si FALSE
daca nu.
O alta functie noua, care mie-mi place foarte mult este jQuery.type()
. Aceasta evalueaza parametrul care i-a fost trimis si intoarce un string care descrie ce fel de obiect este acesta. Poate recunoaste urmatoarele tipuri de obiecte: boolean
, number
, string
, function
, array
, date
, regexp
. Pentru orice alt tip de obiect, functia va intoarce tipul ca fiind object
.
Personal, gasesc aceasta functie foarte utila, de exemplu atunci cand lucram cu AJAX, pentru a putea face cateva validari pe obiectele pe care le primim inainte de a lucra cu ele.
De asemenea, jQuery 1.4.3 ne aduce un nou plugin. Plugin-ul pentru template: jQuery.tmpl()
. Acesta este disponibil mai demult dar pana acum era un plugin extern. Insa de curand Microsoft (dezvoltatorul initial al plugin-ului) l-a donat echipei jQuery pentru a fi integrat in librarie.
Astfel, incepand cu versiunea 1.4.3, plugin-ul Template este unul oficial, mentinut si actualizat de echipa jQuery. Nu dau mai multe detalii despre acest plugin acum, intrucat pregatesc un articol separat pe aceasta tema.
Acestea ar fi o parte din schimbarile si imbunatatirile cu care vine jQuery 1.4.3. Inca nu stiu daca exista probleme de backwords compatibilty, dar daca aflu am sa revin cu un update sau un follow-up, in functie de caz.