De mult eram curios sa vad cum se comporta un astfel de telefon. Ma refer bineinteles, la un “specimen” care ruleaza sistemul de operare Windows Phone 7.
Iata ca nu numai ca am avut pe mana un telefon WP7, dar am mai avut si bonus-ul unui display Super AMOLED. Bineinteles ca nu putea fi vorba decat despre Samsung Omnia 7.
Sa vedem ce ne mai ofera acest telefon, in afara unui display de exceptie:
- Procesor Qualcomm Scorpion de 1GHz cu GPU Adreno 200
- Display capacitiv Super Amoled de 4 inchi cu rezolutie de 480 x 800 pixeli
- Memorie interna de 8 sau 16 GB
- Sistem de operare Windows Phone 7
- Camera foto de 5MP cu LED flash si auto-focus
- Acumulator Li-Ion de 1500 mAh
Inca de la versiunile anterioare ale acestui sistem de operare, telefoanele cu Windows Mobile au fost indreptate in special catre segmentul business. Cea mai recenta versiune a lui Windows Mobile nu face exceptie si pe parcursul acestui articol veti vedea si de ce.
Telefonul este foarte elegant, fiind construit cu materiale de calitate si finisaje placute. Partea din spate este metalica, ceea ce sporeste senzatia de “bine facut”.
Capacul acumulatorului nu se mai intinde pe toata lungimea telefonului. Este atat de mare cat sa permita accesul la baterie, SIM si card Micro SD. Sistemul de acces este ergonomic si robust (spre deosebire de Sony Ericsson Xperia Neo).
De asemenea, portul MicroUSB este protejat de un capac glisant care dupa parerea mea este mult mai practic decat cele clasice care trebuiesc trase in afara.
Un mic dezavantaj pe care l-am gasit a fost lipsa unui indicator pentru diverse evenimente. Niciun LED, niciun breathing light care sa-mi spuna ca am pierdut un apel, sau ca am un email nou.
Am pornit telefonul si am gasit prima hiba. Telefonul venea setat cu limba engleza (English UK), iar eu voiam English US. Aveam optiunea respectiva, asa ca am folosit-o cu incredere. In momentul aceala mi s-a cerut, ce altceva decat un restart.
Este primul telefon pe care l-am vazut care are nevoie de un reboot atunci cand schimbi limba. Nu faci asta tot timpul, deci nu e grav, dar tot mi se pare ciudat.
In schimb, odata pornit telefonul, uiti de acest mic detaliu. Viteza de reactie este uimitoare. Nu stiu cat de mult se datoreaza sistemului de operare si cat hardware-ului, dar se misca foarte bine.
Interfata este prietenoasa si usor de folosit. Microsoft a ales o abordare putin diferita fata de celelalte sisteme de operare mobile de pe piata.
Nu exista o zona de homescreen-uri si una de aplicatii. Exista doar doua ecrane principale: unul cu shortcut-uri si widget-uri si unul care contine toate aplicatiile.
Mi-a placut faptul ca lucrurile sunt intotdeauna acolo unde te-ai astepta sa fie. Daca apesi lung pe o aplicatie, iti apar optiunile disponibile pentru ea. Tot prin aceasta medota sa creeaza si noi widget-uri pe ecranul principal.
Din pacate nu sunt foarte multe widget-uri din care sa alegi, dar nu am dus lipsa de nimic. Esentialul era acolo.
Un dezavantaj al abordarii homescreen-ului unic, este faptul ca se aglomereaza repede. Widget-urile mari sunt practice si usot de citit, dar niciodata nu vezi mai mult de cateva fara sa faci scroll.
Telefonul este un paradox. Pe de o parte este sarac in aplicatii. Marketplace-ul mai are mult pana sa ajunga din urma Android Market sau App Store. Pe de alta parte, nu am dus lipsa de nimic din lucrurile de baza pe care le face un telefon.
Nu am avut Evernote, dar Microsoft One Note si-a facut treaba foarte bine. Nu am avut Shazam, dar nici nu-mi trebuia in mod deosebit. Daca vreti un telefon care face toate lucrurile de baza din cutie, Omnia 7 este solutia. Daca vreti aplicatii pentru orice va trece prin cap, mai aveti de asteptat. Windows Phone 7 are de recuperat mult teren.
Si daca tot am vorbit de ceea ce aduce telefonul “din cutie”. Aplicatia People mi-a placut foarte tare. E un fel de Friend Stream din HTC Sense. Combina agenda cu prietenii de pe Facebook si te tine la curet cu tot ce se intampla cu cei din lista. Mi-ar fi placut sa se integreze si cu Twitter, dar n-a fost sa fie. Poate intr-o versiune viitoare.
Si daca tot suntem la capitolul integrare, telefonul nu este foarte practic pentru cei care petrec mult timp pe site-urile de socializare. Un exemplu: daca am facut o poza si dau Options -> Share, pot sa o trimit pe mail sau pe Facebook. Optiunile de Twitter sau Bluetooth lipsesc.
Am facut ce-am facut si-am ajuns si la browsing: Internet Explorer… Evident ca la inceput am fost reticent. La cate probleme mi-a facut versiunea de PC a acestui browser, nu ma asteptam ca acesta sa fie altfel.
Din fericire, pe mobil lucrurile stau altfel. Browser-ul nu mi-a facut niciun fel de problema. Se misca rapid si am putut sa incarc fara probleme orice site pe care l-am accesat. Interfata este placuta si destul de usor de folosit. Per total o aplicatie reusita.
Sa vorbim putin despre setarile pe care le pune la dispozitie acest telefon. Sunt cam putine. In comparatie cu alte sisteme de operare nu avem un control fin asupra setarilor de sunet sau pentru tastatura.
In schimb, vine cu niste optiuni interesante. Una din ele se numeste Find my phone. Nu numai ca urmareste telefonul in caz ca este pierdut/furat dar mai ofera un serviciu interesant. Daca telefonul este furat, acesta poate fi controlat de la distanta prin intermediul adresei http://windowsphone.live.com.
Ce mi s-a parut cam ciudat, a fost felul in care gestioneza apelurile. Atunci cand vibratia este pornita, ea nu functioneaza continuu in timp ce telefonul suna. Vibreaza de doua ori la inceput, dupa care doar suna. Cam nepractic, tinand cont ca daca telefonul se afla in buzunar sunt sanse mici sa-l auzi daca esti intr-un mediu galagios.
Si daca tot suntem la capitolul ciudatenii. Am observat ca Marketplace-ul are tendinta sa ma intampine cu o noua tema din cand in cand (cam o data la doua-trei accesari). Ideea e interesanta, dar poate fi cam derutant din cand in cand. Nu as numi asta un dezavantaj, mai degraba o observatie pe care am facut-o.
Sa vorbim putin despre camera foto. Are 5MP si s-a descurcat decent in cele cateva teste pe care le-am facut. Auto-focusul nu se face intotdeauna atat de rapid pe cat mi-as fi dorit dar rezultatul final este unul respectabil. Va las cu cateva poze, ca sa va faceti o idee.
Autonomia este un normala pentru un telefon de genul acesta. Eu l-am folosit in jur de 20 de ore inainte sa-l pun din nou la incarcat. Din ce am vazut eu, ar mai fi tinut vreo ora sau doua, dar sunt 20 de ore de folosit fara griji.
Per total, cei 1500 mAh se comporta la fel ca in orice alt telefon din aceasta clasa. Nu face minuni, dar nici nu l-as considera un telefon care se descarca repede.
De obicei mentionez pretul la finalul review-ului, strict la nivel informativ. De data aceasta tin sa pun accent pe acest aspect. Cand am luat telefonul in teste nu-i cunoasteam pretul, dar am presupus ca e in jur de 1600-1800 de lei. Se pare ca lucrurile nu stau chiar asa. Telefonul poate fi achizitionat la pretul de 1.343,15 lei de la evoMAG sau 1.499,00 lei la eMAG.
In opinia mea, pretul este unul din marile atuuri ale acestui telefon. Are specificatii tehnice la fel de bune precum concurentii cu alte sisteme de operare, numai ca de data aceasta cei de la Samsung au reusit sa obtina si un cost redus.
Concluzii:
Samsung Omnia 7 este o unealta buna pentru cei care vor un telefon capabil. Din pacate, inca nu este la fel de tentant si pentru fanii tech. WP7 este destul de rudimentar si mai are de lucru pana sa-si ajunga din urma competitorii.
Nu ma intelegeti gresit. Este pe drumul cel bun si nu o sa va lipseasca nimic esential. Dar ca sa intre pe o piata unde se bat Android si iOS, trebuie neaparat sa mai lucreze la detalii, sa mai rafineze sistemul. Se pare ca in curand va aparea update-ul 7.5 al lui Windows Phone. Vom vedea atunci ce se mai intampla.