Intr-o perioada in care toti producatorii se intrec in telefoane cu ecrane din ce in ce mai mari si procesoare peste procesoare, am vrut sa vad care ar fi alternativa pentru cei care nu sunt dispsi sa dea mii de lei pentru un smartphone.
Intr-o progresie naturala, telefoanele inteligente au inceput sa aduca performante din ce in ce mai bune la preturi care incep sa devina tentante.
Si pentru ca despre Nexus S si pretul sau scazut am vorbid deja, m-am gandit ca ar fi momentul sa ma orientez catre altceva.
Magazinul MarketOnline mi-a pus la dispozitie un terminal descendent direct al lui Samsung Galaxy S. Si numele nu putea sa fie altfel decat sugestiv: Samsung Galaxy S Plus. Sa vedem cu ce avem de-a face:
Specificatii
- Procesor single core de 1.4 GHz
- Memorie RAM 512 MB si stocare interna de 8 GB
- Ecran Super AMOLED de 4 inchi cu rezolutie de 480×800 de pixeli
- Camera foto de 5 MP fara blitz
- Sistem de operare Android 2.3.5 (Gingerbread)
- Acumulator Li-Ion de 1650 mAh
Aspect
Din acest punct de vedere, Galaxy S Plus nu aduce nimic nou. Desi a trecut ceva timp de cand am testat Galaxy S – si probabil imi scapa niste detalii – eu nu gasesc nicio diferenta intre el si modelul de poarta sufixul Plus.
Sunt convins ca daca le-as pune unul langa celalalt s-ar vedea diferente subtile, dar nu va asteptati la surprize prea mari. Asta strict din punct de vedere estetic.
In schimb, la calitatea asamblarii mi se pare ca s-au facut progrese. Galaxy S Plus nu mai pare la fel de “plasticos” ca predecesorul sau. Desi arata aproximativ la fel, strict din punct de vedere estetic eu as alege Galaxy S Plus.
Performanta
Am sa abordez acest capitol din acelasi punct de vedere cu care am pornit in redactarea articolului. Cu alte cuvinte, ce poate sa ne ofere acest telefon tinand cont intervalul de pret in care se gaseste?
Nu incerc sa spun ca fiind un telefon ieftin, are dreptul sa dea randament mai mic. Nu uitati ca telefonul vine cu un procesor de 1.4 GHz, chiar daca este single-core.
Telefonul a scos in Quadrant punctaje intre 1500 si 1800 de puncte. Evident ca nu se compara cu colosul Galaxy S II, dar mie mi se pare un rezultat demn de respect.
Mai mult, m-am jucat si cateva jocuri destul de intensive pe el. Da, a durat cateva secunde in plus sa incarce jocul, dar odata lansat nu a existat lag si nu am vazut frame-uri sacadate.
Display
Samsung Glaxy S Plus vine cu un display Super AMOLED de 4 inchi care isi face treaba la fel de bine cum ati crede. Nimic spectaculos, nimic nou fata de ce ati vazut pana acum. Cu toate acestea, ramane unul din cele mai bune display-uri de pe un telefon mobil (repet, excludem Galaxy S II si Galaxy Nexus din discutie).
User experience
Samsung Glaxy S Plus ofera experienta standard la care te poti astepta de la un device Samsung.
De notat este faptul ca telefonul vine cu Android 2.3.5 instalat si avand in vedere specificatiile telefonului, este foarte probabil sa primeasca inclusiv update-ul la 4.0. Nu am nicio veste de la Samsung in aceasta privinta, dar nu vad de ce nu s-ar putea face aceasta actualizare.
In ceea ce priveste partea de ergonomie, dimensiunile reduse (4 inchi deja e considerat putin) duc la o utilizare facila. Poate fi manevrat cu o singura mana fara riscul de a fi scapat. Este adevarat ca nu numai dimensiunile sunt responsabile pentru acest lucru. Capacul aderent si “umflatura” specifica de pe spate ajuta.
Un mic detaliu pe care l-am observat si nu-mi aduc aminte sa fi fost pe Galaxy S, este felul in care apar notificarile pentru mesaje primite sau apeluri nepreluate. Nu mai este nevoie sa deblocam telefonul si sa mergem la mesaje/jurnal apeluri. O piesa de puzzle ne ajuta sa ajungem la evenimentul dorit printr-o singura glisare.
Si un ultim lucru mai semnalez la acest capitol. Imi plac widget-urile de meteo si calendar. Mi se par mai reusite decat cele de pe Galaxy S II. Nu dati cu pietre daca sunt disponibile si acolo; eu le-am folosit pe cele care erau deja pe ecran.
Camera
Samsung Galaxy S Plus vine echipat – ca majoritatea telefoanelor de pe piata – cu o camera din 5 MP, insa fara blitz incorporat. Cu toate acestea, camera este mai mult decat suficienta pentru nevoile utilizatorului obisnuit. Am reusit sa fac poze cu telefonul inclusiv in conditii de lumina scazuta, avand rezultate destul de bune de fiecare data.
Nu voi insista asupra capabilitatilor camerei foto. Prefer sa atasez imaginile si sa va las pe voi sa va faceti o idee.
Autonomie
Avand in vedere capacitatea destul de mare a acumulatorului (1650 mAh), autonomia telefonului ar trebui sa fie una destul de buna. Si intr-adevar este.
Am reusit sa scot 22-24 de ore de autonomie (in cele mai bune momente), ceea ce mie mi se pare peste medie. Nu uitati, vorbim de conditii de utilizare mediu spre intensiv; conexiune de date si WiFi active permanent, folosirea ocazionala a GPS-ului si “butonat” destul de mult.
Concluzii
Am pornit acest articol de premisa ca smartphone-urile nu trebuie sa aiba procesoare multiple si ecrane gigantice ca sa ne fie utile in folosirea de zi cu zi. Ar trebui sa existe si o optiune decenta la un pret decent.
Cred cu tarie ca Samsung Galaxy S Plus se incadreaza cu brio in aceasta categorie. Ofera performante pe care acum mai putin de un an le gaseam numai la modelele high-end in schimbul unei sume nu neaparat mici, dar cel putin corecta.
Pretul care mie mi-a atras atentia a fost cel al magazinului MarketOnline (de aceea am si cerut telefonul la teste), unde are un pret promotional de 1.365,00 Lei. Avand in vedere ca operatorii de telefonie mobila il au cam la acelasi pret la abonamente mai mici, mie mi se pare o investitie corecta.