Continuam seria review-urilor despre care vorbeam aici, cu un model unicat de la Nokia. De ce unicat? Pentru ca este primul si ultimul construit dupa aceste specificatii. Este vorba despre modelul Nokia N9 care vine echipat cu sistem de operare MeeGo.
Pentru cei ce nu stiu, MeeGo este rezultatul colaborarii dintre Nokia si Intel intr-o perioada in care parteneriatul cu Microsoft nu era inca la orizont. Asa cum era de asteptat este un Linux (mai degraba un UNIX) adaptat pentru mobil.
Si tocmai cand nu credeam ca acest parteneriat va mai duce la ceva, iata ca Nokia N9 a aparut pe piata si a atras destul de multa atentie asupra sa, in ciuda reputatiei de marca invechita cu care Nokia se lupta in aceasta perioada.
Specificatii
- Procesor ARM de 1 GHz
- Memorie RAM de 1 GB si stocare 16 sau 64 GB
- Display AMOLED de 3.9 inchi si rezolutie de 854 x 480 de pixeli
- Camera de 8MP cu LED Flash
- Sistem de operare MeeGo 1.2
- Acumulator Li-Ion de 1450 mAh
Aspect
Stiu ca o sa primesc multe critici pe tema asta, dar trebuie sa o spun. Telefonul arata intr-un mare fel. Din primul moment in care il vezi, iti dai seama ca este ceva deosebit fata de ce ai vazut pana acum.
Are forma unui paralelipiped cu muchiile rotunjite, iar singurele linii drepte sunt cele care descriu partea superioara si inferioara a telefonului.
Ecranul – relativ mic – merge dintr-o margine in cealalta a telefonului, lasand o rama aproape insesizabila in partile laterale. Acest lucru duce inclusiv la o senzatie tactila foarte placuta in momentul utilizarii.
Prea multe butoane n-o sa vedeti la el. De fapt sunt doua: “balansoarul” pentru volum si butonul pentru blocarea/deblocarea telefonului, respectiv inchiderea/deschiderea lui.
Desi este destul de greu pentru dimensiunile sale, imi place cumva acest lucru. Imprima o sensatie puternica de uni-body; de monolit bine inchegat si foarte solid. Presupun ca n-are sens sa va spun despre calitatea materialelor si a asamblarii, pentru ca reies din ce am scris mai sus.
Stiu care pare exagerat ce spun si ca ma entuziasmez cam tare pentru un telefon, dar Nokia N9 m-a impresionat la acest capitol si tin sa se inteleaga acest lucru.
Performanta
Nokia N9 este printre primele telefoane ale producatorului Finlandez care vine echipat pentru cu adevarat pentru piata pe care este lansat. S-a terminat cu procesoarele de 600 MHz si memoria RAM de 256 MB. Asa cum se vede si din specificatii, telefonul vine cu procesor de 1 GHz si 1 GB de RAM (tineti cont, multe din smartphone-urile de top inca mai au 768 MB de RAM).
Cu toate acestea, performanta este un capitol discutabil la acest model. Desi sistemul de operare se misca bine si nu am observat sa aiba lag in animatii, cumva tot imi lasa impresia de greoi.
Aplicatiile inca sunt pline de “Loading”, “Connecting”, “Please wait”. E adevarat, timpii de asteptare sunt relativ mici dar exista. Sunt inca mai mari decat pe telefoane cu Android cu specificatii mai slabe si sunt cu siguranta mai mari decat cei de pe Windows Phone 7.5 (unde lucrurile se intampla aproape instant).
Nu vreau sa dau impresia ca telefonul este unul slab; se misca natural si pe alocuri chiar rapid. Doar ca avand de-a face cu un OS conceput sa functioneze pe un singur telefon (nu o arhitectura, nu o serie; un telefon), ma asteptam ca totul sa fie optimizat la maxim. Ce cred eu ca s-a intamplat?
Eu cred ca MeeGo este foarte bine optimizat sa ruleze pe arhitectura lui N9. Problema apare la aplicatiile de pe el care au fost portate (poate, in graba) sa functioneze pe acest sistem de operare. Probabil ca timpii mai mari nu se datoreaza unui OS neoptimizat pentru telefon ci mai degraba unor aplicatii prea putin optimizate pentru acest sistem de operare.
Display
Ecranul lui Nokia N9 mi-a lasat o impresie placuta in cele cateva zile de utilizare. Culorile oferite de panel-ul AMOLED sunt frumoase si contrastul este foarte bun.
Mai mult, pentru ca l-am avut in acelasi timp cu un alt telefon, n-am putut sa nu observ ca textura lui este ceva mai placuta. Mi-e greu sa explic exact de ce, dar parca glisarea se facea mai usor si mai placut pe N9 decat pe celalalt telefon.
S-ar putea ca diferenta sa fie facut de Gorila Glass-ul care se gaseste pe N9, dar nu si pe celalalt telefon.
In schimb – nu stiu daca de la ecran sau de la OS – telefonul mi s-a parut cam incapatanat in anumite momente. Desi glisam ferm pe eran, acesta nu raspundea decat la a doua incercare. Nu mi s-a intamplat decat de foarte putine ori, dar am tinut sa mentionez acest lucru.
User experience
Experienta oferita de Nokia N9 este in primul rand inedita; asta s-a si vrut. Tineti minte cand va spuneam ca telefonul nu prea are butoane? Ei bine, nu ma refeream numai la cele fizice. N9 nu are nici macar butoane capacitive.
Conceptul promovat de acest model este acela de “swipe” (glisare). Vrei sa deblochezi telefonul? Glisezi (de la un capat la celalat al ecranului). Vrei sa te intorci la meniul anterior? Glisezi pe ecran de jos in sus (pe toata lungimea lui). Nu este cel mai comod la inceput, insa odata ce te obisnuiesti devine chiar placut.
Sistemul de operare se imparte in 3 ecrane principale: cel de meniu, cel de notificari si cel de aplicatii deschise (un fel de task manager).
Cea mai mare parte a timpului o veti petrece in ecranul de meniu, de unde veti avea acces la toate aplicatiile si setarile telefonului. Cei care nu folosesc retele sociale (twitter/facebook) vor intra foarte rar in ecranul cu notificari (la un apel nepreluat, sau daca vor vrea sa vada starea vremii).
In schimb, daca folositi clientii nativi de twitter/facebook veti petrece mult timp in acel ecran. Pe langa stream-urile separate care se pot citi in fiecare aplicatie in parte, toate aceste informatii sunt puse laolalta in acest ecran.
Si daca tot am adus vorba despre twitter si facebook, trebuie sa fac o precizare. Incepand cu MeeGo, Nokia are in sfarsit aplicatii decente pentru retelele sociale. Cea pentru twitter este aproape la fel de buna ca Twitter for Android, iar cea de Facebook ofera cam tot ce ai nevoie ca sa poti sa navighezi.
Este adevarat, aplicatia de Facebook nu este foarte bogata in optiuni, dar sa stiti ca ofera cam tot ce are si Facebook for Android (adica nu prea multe).
Camera
Nokia ne-a obisnuit cu camere foto puternice pe telefoanele lor, iar acesta nu face nota discordanta. Nu are 12 MP ca pseudo-predecesorul sau Nokia N8, dar cei 8 MP pe care ii ofera sunt oricum mai multi decat la multe alte modele high-end de pe piata.
Ca de obicei, nu am de gand sa insist prea mult asupra a ce stie sa faca aparatul foto. Va las cu fotografiile pe care le-am facut si va puteti face chiar voi o parere.
Autonomie
Am avut emotii in ceea ce priveste acest telefon. Unul din punctele tari ale telefoanelor Nokia era autonomia mult mai buna decat al oricarui concurent de pe piata. Ma gandeam ca odata cu cresterea performantei va scadea drastic autonomia si Nokia va deveni doar un alt smartphone care trebuie incarcat in fiecare seara.
In principiu, cam asta s-a intamplat. Fenomenul nu este atat de pronuntat ca la alte modele, dar se vede o scadere de autonomie. Tinand cont ca functioneaza cam 1.5 zile fara sa fie incarcat (nu uitati, are 1450 mAh nu 1600 ca alte modele), eu cred ca puncteaza bine la acest capitol.
Cu toate acestea, daca nu lucrati intr-un mediu in care aveti tot timpul un calculator sau o priza pe aproape, va recomand sa-l incarcati zilnic. Tine o zi si jumatate, dar ce te faci cand trece jumatatea de zi si inca n-ai ajuns langa o sursa de curent.
Concluzii
Vazand acest telefon, ma incearca sentimente de bucurie si de tristete. Ma bucur ca Nokia s-a hotarat sa lanseze pe piata un telefon cu MeeGo (de care eu am fost absolut incantat cand am citit prima data acum aproape 2 ani).
Voiam sa vad acest sistem de operare care urma sa revolutioneze marca Nokia. Ma asteptam sa fie ceva reusit; si asa a fost. Daca mai punem la socoteala si aspectul deosebit al telefonului, pachetul final este unul destul de bun.
Pe de alta parte, imi pare rau pentru el. Este primul si ultimul de acest gen ceea ce inseamna ca nu are cum sa fie luat in serios de comunitatea de dezvoltatori de aplicatii. Va ramane intotdeauna un telefon exotic, cu un “micro-climat” de aplicatii de baza. Nu va putea tine pasul cu Android sau iOS pentru ca nu va avea sprijinul necesar sa faca asta.
Cine stie, daca se vinde bine poate Nokia se va hotara sa lanseze un frate mai mare. Nokia N… 10?
Pentru cei interesati de pretul acestui telefon, il puteti gasi in jurul sumei de 2.500 de lei, pentru versiunea de 16 GB. Iata cateva exemple:
- evoMAG: 2.499,00 Lei (16 GB) si 3.099,00 Lei (64 GB)
- eMAG: 2.499,99 Lei (16 GB) si 2.739,99 (64 GB)
- MarketOnline: 2.417,18 Lei (16 GB) si 2.692,06 Lei (64 GB)
- PCFun: 2.503,88 Lei (16 GB) si 2.830,89 (64 GB)
- QuickMobile: 2.831,90 Lei (16 GB) si 3.231,90 (64 GB)