Intr-o piata a smartphone-urilor in care s-a atins (pentru moment) o saturatie in ceea ce priveste frecventa si numarul de nuclee al procesoarelor, producatorii de telefoane aveau nevoie sa vina cu ceva nou. Ceva cu factor “wow” si care n-a inundat inca piata.
Si cum pe sectorul de performanta mai era de lucru pana la urmatorul break-through, s-au axat pe latura de multimedia. Mai exact pe un display 3D care n-are nevoie de niciun fel de ochelari speciali.
Primii care au reusit sa scoata un model pe piata (la fel ca si pe segmentul dual-core), au fost cei de la LG. Si pentru ca au avut mare succes cu gama Optimus, telefonul nu putea sa se numeasca altfel decat LG Optimus 3D.
Specificatii
- Procesor dual-core ARM Cortex A9 de 1GHz
- Memorie RAM de 512MB si stocare 8GB
- Display capacitiv LCD 3D de 4.3 inchi si rezolutie 480x800px
- Camera foto dubla de 5MP cu auto-focus si LED flash
- Sistem de operare Android 2.2
- Acumulator Li-Ion de 1500mAh
Aspect
Din punct de vedere estetic, LG Optimus 3D este unul din cele mai reusite telefoane scoase pe piata in ultima vreme. Banda metalica de tip brushed steel, care gazduieste cele doua obiective ale camerei 3D, arata foarte bine pe capacul negru din plastic usor cauciucat.
Nu arata la fel de bine ca Optimus 2x pentru ca este ceva mai gros, dar asta ar putea fi o chestie de gust.
Capacul se inchide bine si nu scartaie pe la incheieturi, iar butoanele de pe laterale sunt destul de ergonomice in folosire. Nu cred ca am ce sa-i reprosez, in afara de ceea ce am zis deja (mi-as fi dorit sa fie mai subtire).
Performanta
La acest capitol, telefonul se anunta unul din cele mai bune. Sa nu uitam ca este unul din putinele (inca) telefoane care vine echipat cu procesor dual-core, chiar daca este “numai” la un 1GHz.
Dar pe mine nu asta m-a interesat. Telefonul este in mod clar unul multimedia, asa ca pentru mie era mult mai important cum se descurca la task-ul pentru care a fost creeat: lucrul cu imagini 3D.
Si nu am fost dezamagit. Galeria 3D se misca fara lag, iar clipurile (atat sample-urile cat si cele filmate de mine) sunt redate fara nicio problema. Mai mult, fotografiile si filmarile in modul 3D se prelucreaza rapid, fara timpi de asteptare care sa depasasca limitele decentului.
Dar sa nu uitam ca telefonul este mai mult decat un display. Performanele sunt importante. Asa ca va spun urmatoarele: nu incetineste alte aplicatii cand sincronizeaza in background, nu astepti la incarcarea hartilor si nu vezi “loading…” in Maket atunci cand intri intr-o categorie cu mai multe item-uri.
Nu i-am facut testul cu Quadrant, pentru ca timpul nu mi-a permis. Daca aveti rezultate de genul acesta, va rog sa le impartasiti.
Display
Evident, spectaculos. Cel putin la prima vedere. Galeria 3D este primul lucru unde ar trebui sa mergi dupa ce deschizi telefonul. Cu toate acestea, ar fi cateva lucruri de mentionat in legatura cu el.
In primul rand, este obositor. Poate nu la prima vedere, dar incercati sa derulati mai repede fotografiile si veti vedea ca la un moment dat nu mai puteti sa focalizati corect. Nu degeaba cei de la LG au ales sa prezinte o avertizare la lansarea Galeriei 3D.
De asemenea, unghiul de vizionare in modul 3D este FOARTE redus. Daca nu tii telefonul exact asa cum trebuie, se vede o imagine cat se poate de banala.
Evident, “profunzimea” imaginii 3D, depinde mult si de fotograf. La unele imagini, efectul este mult mai preganant, in functie de obiectul din prim plan si alti factori de acest gen.
In schimb, pot sa spun ca mi-au placut clipurile 3D. Nu stiu de ce, dar acolo senzatia de profunzime era redata mult mai bine decat in fotografii. Mai ales daca filmarea era facuta undeva intr-un spatiu deschis.
User experience
Din acest punct de vedere, telefonul este destul de “obisnuit”. E un LG Optimus 2x cu camera si ecran 3D. Evident vine cu galeria 3D despre care am vorbit, dar mai e ceva. In Android Market exista o sectiune dedicata aplicatiilor si jocurilor 3D.
M-am jucat si eu cateva din aceste jocuri 3D si tin sa spun ca este intr-adevar o experienta noua. Lumea reala este greu de surprins in 3D, dar jocurile sunt cu totul alta poveste. Aici graficienii si-au aratat talentul si acest lucru s-a cunoscut. Nu stiu daca este cea mai reusita experienta de gaming pe un telefon, dar mie mi-a placut foarte tare.
Camera
Asa cum spuneam si la sectiunea Performanta, camera se comporta exemplar. Se misca repede si pozele 3D sunt reusite. Din pacate ele sunt intr-un format pe care nu am reusit sa le deschid cu nimic in afara de softul telefonului, asa ca nu pot sa vi le arat. Poze in 2D n-am facut pentru ca nu le-am vazut relevanta.
Autonomie
Asa cum era de asteptat, autonomia nu este unul din punctele forte ale telefonului. Eu am reusit sa scot de la el o medie de 16-18 ore, dar asta intr-un regim destul de intens (l-am butonat cam tot timpul).
Daca stam sa ne gandim, cam asta e media pentru generatiile noi de smartphone-uri dar chiar si-asa, mi-e greu sa spun despre el ca are o autonomie buna. Mai degraba una similara cu a concurentilor de pe piata.
Concluzii
In loc sa va spun ce impresie mi-a lasat acest device (va puteti da seama si singuri din review), prefer sa va spun de ce mi se pare importanta existenta lui pe piata.
Simplu. Este un break-through. Este primul display de pe un device mobil, care permite redarea imaginilor 3D fara ochelari speciali. E adevarat ca nu sunt de cea mai buna calitate si ca sunt intr-un format pe care numai el il stie, dar e ok. Acest telefon demonstreaza ca se poate. Tehnologia exista si de-acum incolo nu mai trebuie decat rafinata.
Telefonul este disponibil la evoMAG pentru un pret modic (tinand cont de procesorul dual-core si display-ul 3D): 1.849,00 Lei.
Pretul poate varia in functie de magazin, dupa cum urmeaza:
- marketonline.ro – 2.496,23 Lei
- eMAG.ro – 2.099,99 Lei
- pcfun.ro – 1.988,40 Lei
- quickmobile.ro – 1.898,90 Lei