Am avut privilegiul cu ceva timp in urma, sa testez primul telefon de pe piata dotat cu procesor dual core. Este vorba despre modelul LG Optimus 2x, pe care l-am primit de la evoMAG.
In cele cateva zile in care l-am avut pe mana m-a impresionat prin cateva detalii simple pe care le vom trata pe rand pe parcursul acestui articol.
Specificatii:
- Procesor dual-core 1GHz ARM Cortex-A9
- Chipset NVidia Tegra 2
- Memorie RAM de 512MB
- Display capacitiv Gorilla Glass de 4 inchi si rezolutie de 480×800 pixeli
- Camera de 8MP cu auto focus si LED flash
- Acumulator Li-Ion de 1500 mAh
Si pentru ca am amintit de specificatii si de cele doua nuclee ale procesorului accelerat de chipsetul Tegra 2, tin sa fac niste precizari. La fel ca multi altii probabil, am abordat acest telefon cu niste prejudecati. In urma testelor, vreau neaparat sa va spun ce NU face aceast telefon:
- Nu se incalzeste. Avand experienta altor telefoane puternice, ma asteptam ca procesorul dual core sa se incalzeasca destul de usor. Din contra, telefonul a ramas rece indiferent ce i-am facut (bineinteles, se exclude incalzirea cauzata de tinerea in mana perioade lungi de timp).
- Nu consuma baterie in ritm accelerat. Ma asteptam ca telefonul sa se descarce de dimineata si pana dupa-amiaza (seara daca il menajez). Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Am obtinut timpi intre 18h si 24h, in conditiile in care nu m-am abtinut de la nimic de dragul bateriei.
Aspect:
Daca ar trebui sa aleg un cuvant care sa-l descrie pe Optimus 2x, ar fi acesta: echilibru. Ecranul de 4 inchi are dimensiunea ideala (am spus-o si repet, 4.3 inchi devine incomod de folosit).
In ceea ce priveste design-ul telefonului, acesta este foarte reusit. Partea din spate are o nota de eleganta (imi aduce aminte de HTC Desire HD). Per total este un produs reusit. Frumos, dar nu opulent, cu o nota distinsa.
Din pacate, are si un mic defect. Desi arata bine, sufera putin la capitotul ergonomie. Partea de sus (acolo unde se afla casca), are o muchie cam ascutita. Daca vorbesti la telefon mai mult timp, incepe sa devina deranjant la ureche.
Performanta:
Acesta este capitolul la care Optimus 2x trebuie sa exceleze. Procesorul sau cu doua nuclee ar trebui sa-l faca cel mai rapid de pe piata.
Telefonul este intr-adevar rapid, dar nu te da pe spate. Nu ORICE se intampla instant pe el, asa cum ati putea crede. Mai stiti cand va spuneam de echilibru? Exact despre asta este vorba si aici. Sistemul de operare cu care vine echipat, este reglat in asa fel incat sa-l faca suficient de rapid, fara prea mari sacrificii (va spuneam mai devreme despre temperatura si baterie).
Nu ma intelegeti gresit. Telefonul nu este in niciun caz lent. Voiam doar sa va spun sa nu va asteptati la performante nemaivazute.
Sunt convins ca un Custom ROM i-ar creste dramatic performantele, dar sa va asteptati cel putin la scaderea autonomiei.
Si pentru ca tot vorbim de performanta. Eu nu i-am facut benchmark, dar pentru fanii acestui gen de masuratori, iata unul facut de Radu cu ceva timp in urma.
Experienta:
Deci cum e sa fi posesor de LG Optimus 2x? Ce aduce el diferit fata de multitudinea de telefoane cu Android?
Pai, am sa incep cu primul lucru pe care l-am observat: tastatura virtuala. Din pacate nu este atat de reusita pe cat mi-as fi dorit. Probabil din ratiuni de ergonomie, LG a ales sa foloseasca un layout clasic (numeric) in modul portrait. Eu cred ca daca a incaput pe Galaxy S, ar fi incaput si aici un QWERTY. Daca tinem telefonul in modul landscape, primim o tastatura QWERTY destul de comoda, dar nu prea mai ramane loc de altceva pe ecran.
Si daca tot vorbim de user experience, sa va spun ceva ce mi-a placut foarte tare. M-am lovit de mai multe ori de problema capturilor de ecran pe Android. Exista aplicatii in Market, dar numai pentru dispozitivele root-ate. LG a rezolvat aceasta problema (multumesc pentru tip, Emil). Este suficient sa apesi tasta de blocare in combinatie cu Home si obtii o captura a ecranului in care te afli la acel moment.
Ecranul capacitiv mi s-a parut cam incapatanat. Raspunsul nu a venit intotdeauna in urma atingerii acestuia. Pe de alta parte, telefonul a venit nou nout si mi-a fost mila sa-i indepartez tipla de pe ecran. Probabil s-ar fi comportat mult mai bine fara ea.
La capitolul Widget-uri, se pare ca LG se afla in puctul in care era Galaxy S pe vremea cand rula Android 2.1. Astfel, exista o sectiune numita LG Widgets, care contine niste adaugiri in-house. Si asta nu este neaparat rau. Preferatul meu a fost un widget numit Today’s Briefing. Nu numai ca arata foarte bine, dar este si extrem de util. Contine totate informatiile pe care imi doresc sa le vad tot timpul pe home screen.
De asemenea, Optimus 2x vine cu F-Secure mobile instalat. Isi face treaba destul de bine, dar are o hiba enervanta. De cate ori descarc o aplicatie din Market, o scaneaza si ma anunta acustic despre faptul ca este curata. Desi am cautat prin toate colturile, nu am gasit setarea prin care sa scot avertizarea acustica. In rest, numai de bine. Aplicatia arata bine si nu mananca prea multe resurse.
Camera:
Desi este ceva obisnuit sa gasim o camera de 8MP la un astfel de gadget, pana acum telefoanele cu Android m-au cam dezamagit la acest capitol. De fiecare data pozele ieseau granulate si nu aveau o textura placuta. Iata ca LG Optimus 2x nu mai este asa. Ma incumet sa spun ca din zona Android, este cea mai buna camera foto pe care am vazut-o.
Pentru a nu influenta rezultatele cu aptitudinile mele fotografice (sau cu lipsa lor :)), am lasat aparatul pe auto. Am vrut sa vad cum se comporta in situatiile de point and shoot in mainile utilizatorului normal.
[Din pacate am fost obligat sa micsorez pozele, pentru ca depaseau dimensiunea maxima permisa de WordPress. In rest, nicio prelucrare nu a avut loc]
Autonomie:
Acesta este capitolul la care telefonul m-a surprins. Asa cum am spus si mai sus, ma asteptam ca bateria incarcata de dimineata, sa ma lase inainte de lasarea serii. Iata ca nu a fost asa. Cei 1500 mAh rezista de minune (ar fi si cazul, acumulatorul ocupa aproape jumatate din suprafata telefonului).
Datorita sistemului inteligent de gestionare a resurselor, am reusit sa trec de pragul psihologic de 24h fara incarcare (din pacate inca nu stiam sa fac captura la momentul acela). Raportul de utilizare al acumulatorului, arata clar ca autonomia prelungita se datoreaza unei gestionari automate foarte eficienta a resurselor.
[capturi cu bateria]
Concluzii:
Ar mai fi multe de spus. Mici detalii care mi-au placut sau displacut la folosirea acestui telefon. Din pacate articolul devine deja destul de mare, asa ca este timpul sa tragem niste concluzii.
Ce mi-a placut:
- Dimensiunile echilibrate ale telefonului
- Puterea data de procesorul dual core de 1GHz
- Autonomia cel putin decenta a acumulatorului
- Camera foto de foarte buna calitate
Ce nu mi-a placut:
- Tastatura virtuala non QWERTY in modul portrait
- Muchiile relativ ascutite care il fac incomod la convorbiri lungi
Ce pot sa spun pe final, este ca telefonul mi-a placut suficient cat sa-mi doresc sa-l achizitionez. Stiu ca se apropie vertiginos concurenta cu procesoare dual core de 1.2GHz, dar respectivele dispozitive urmeaza sa aiba display de 4.3 inchi (nu, multumesc) si nici nu vreau sa ma gandesc la ce pret vor fi lansate.
Pana atunci insa, LG Optimus 2x este lansat si este la vanzare. Pretul este de 2.299,00 Lei la evoMAG in sectiunea Telefoane Mobile. Il mai puteti gasi la Vodafone, dar nu am detalii privind preturile la diverse abonamente.