Am ajuns in sfarsit sa scriu review-ul unui device pe care l-am asteptat cu mare nerabdare. Am avut doua motive pentru care m-am entuziasmat in momentul in care am primit modelul HTC Titan la teste.
Primul a fost procesorul sau de 1.5 GHz – single core, e adevarat – care promite destul de mult in conditiile unui sistem de operare atat de rapid. Al doilea motiv, tocmai l-am spus. Sistemul de operare cu care vine echipat acest telefon este Windows Phone 7.5, iar pentru mine a fost primul contact cu aceasta versiune pe care o asteptam de ceva timp.
Windows Phone 7 nu este o noutate pentru mine, intrucat am avut ocazia sa-l vad la lucru pe modelul Samsung Omnia 7 si mi-a lasat o impresie destul de placuta. Insa versiunea 7.5 (Mango) a acestui OS promitea imbunatatiri substantiale la toate capitolele, asa ca voiam sa vad daca se ridica la standardul anuntat.
Specificatii
- Procesor Qualcomm Scorpion single-core de 1.5 GHz
- Memorie RAM 512 MB si stocare interna 16 GB
- Display capacitiv Super Clear LCD de 4.7 inchi si rezolutie 480 x 800 pixeli
- Camera foto de 8 MP cu LED Flash
- Sistem de operare Windows Phone 7.5 (Mango)
- Acumulator Li-Ion de 1600 mAh
Aspect
Primul lucru observat la o inspectie vizuala a telefonului este marimea acestuia. Diagonala de 4.7 inchi face din acest model un urias si acest lucru se vede cu ochiul liber.
In rest, tot ce tine de aspect are un aer premium. Carcasa metalica, ecranul aproape din colt in colt, felul in care se imbina telefonul. Este ceea ce ne asteptam sa vedem de la un model high end de la HTC.
De mentionat prezenta unui LED de notificari care poate fi foarte util in anumite situatii. Inca nu vad un motiv bun pentru care acesta nu exista pe toate modelele de telefon, cel putin de la o anumita specificatie in sus.
Singurul lucru care nu-mi place este sistemul de prindere a capacului, imprumutat de la HTC Sensation. Partea din spate este ca un fel de cocon care tine restul telefonului in el. N-ar fi atat de grav, daca accesul la cartela SIM s-ar face cumva din exterior. Insa asa, nu-mi place faptul ca daca vreau sa pun cartela ma simt de parca as fi dezmembrat telefonul.
Performanta
Mi-e greu sa ofer un termen de comparatie pentru acest telefon, avand in vedere ca foloseste o platforma diferita de orice am mai testat pana acum (da, inclusiv Omnia 7).
Am reusit in schimb sa gasesc in marketplace o aplicatie gratuita de benchmark. Ce n-am reusit insa, a fost sa fac niste capturi de ecran cu rezultatele. Nu stiu de ce producatorii sa incapataneaza sa nu includa aceasta facilitate in toate telefoanele.
Pot sa va spun ca a obtinut 34 de puncte, iar ca sa va faceti o idee despre ce inseamna asta, aplicatia mi-a dat ca termen de comparatie urmatoarele cifre:
- HTC 7 Trophy 22.1
- Samsung Omnia 21.3
- HTC HD 7 20.5
- HTC Mozart 19
Lasand statisticile la o parte, telefonul se comporta asa cum ma asteptam. Foarte rapid. Inca de cand am testat Omnia 7 am spus ca Windows Phone 7.x este un sistem de operare care se misca foarte bine. Este adevarat, nici nu pare sa aiba prea multe de aratat, dar in spatele aparentelor se ascunde un OS destul de complex.
Telefonul a raspuns prompt la orice comanda si a reusit sa ruleze cam orice aplicatie am instalat. Am avut o singura problema cu un joc ce nu parea foarte complex dar la care am avut de asteptat sa se incarce de cateva ori. Tind sa cred ca era vina jocului si nu a OS-ului. Nu pot sa trag concluzia ca un sistem de operare este lent cand numai una din aplicatii merge greu.
Display
Ecranul este in mod evident arma cu care iese la atac acest model. Dimensiunile sale generoase ii impresioneaza atat pe cei din jur (prin simpla prezenta) cat si pe utilizator in aplicatii precum facebook sau la navigarea pe internet.
Dar cum nimic nu este perfect in aceasta lume, display-ul vine cu un compromis. Datorita dimensiunilor mari, telefonul este destul de greu de utilizat. Eu am mainile destul de mari si telefoanele de 4.3 inchi nu-mi mai pun probleme in utilizarea cu o singura mana, insa deja 4.7 este cam mult.
Tinand cont ca telefonul nu este printre cele mai subtiri, este destul de greu de apucat cu o mana si mai ales de manevrat in conditiile in care trebuie sa atingem partea ecranului opusa fata de mana cu care il tinem.
Nu vreau sa intelegeti ca ecranul mare nu are si avantaje. Unul dintre cele mai mari este acela ca poti naviga pe internet si pe versiunile normale ale website-urilor (varianta de mobil nu este intotdeauna cea mai fericita).
Este adevarat ca la asemenea dimensiuni mi-ar fi placut sa vad rezolutia qHD de pe HTC Sensation, dar rezolutia relativ scazuta nu este deranjanta.
User experience
Experienta oferita de Windows Phone 7.5 este net superioara versiunii trecute. Multe neajunsuri pe care le-am constatat acolo s-au rezolvat si chiar au aparut inovatii. Sistemul de operare evolueaza rapid si se indreapta spre un produs care poate sa concureze cu granzii Android si iOS.
Pe langa viteza despre care am vorbit deja, tin sa mai mentionez cateva lucruri pe care le-am observat la acest telefon si pe care le-am vazut ca imbunatatiri fata de versiunea anterioara.
Telefonul m-a bucurat inca de cand l-am deschis prima data si am constatat ca setarile pentru conexiunea 3G fusesera deja facute si eram conectat la internet. Stiu ca insist foarte mult pe acest aspect – cei care ma citesc mai des stiu – dar mi se pare foarte important. Un astfel de telefon trebuie sa fie conectat la internet inca din prima clipa, chiar daca nu exista niciun hot spot WiFi pe aproape.
Din fericire, Microsoft a invatat ca sistemele inchise nu sunt cea mai buna metoda de abordare, asa ca imediat ce am adaugat contul de Google, am avut acces la contactele si calendarul din GMail.
Si daca tot am adus vorba de calendar, acesta este un pas inainte fata de ceea ce ofera alte platforme. In sfarsit, dupa ce am scris despre asta de atatea ori, iata ca minunea s-a intamplat. Calendarul nu mai are numai “Intalniri”. A aparut o rubrica noua numita “To-do notes”.
Vestea buna este ca in sfarsit putem adauga task-uri “bifabile” in calendar. Vestea proasta este ca acestea nu se propaga in calendar daca sunt depasite. Raman uitate undeva in ziua in care ti-ai propus sa le finalizezi. Nu e perfect, dar e cu sigurnata un pas inainte. Am asteptari mari de la versiunea urmatoare de calendar.
Imbunatatiri au aparut si la nivelul aplicatiilor disponibile pentru acest sistem de operare. Iata ca in sfarsit Windows Phone 7.5 are in marketplace un client de Evernote (pe care eu il folosesc foarte des).
Sa vorbim asadar despre aplicatiile din maketplace. Vestea buna este ca sunt din ce in ce mai multe si mai utile. Vestea proasta este ca sunt in mare parte pe bani. Cred ca nici in App Store n-am vazut atatea aplicatii pe bani precum in marketplace-ul de la Microsoft. Sper ca raportul dintre aplicatiile platite si cele gratuite sa se schimbe in viitor, pentru ca nu stiu cati dintre utilizatori sunt dispusi sa plateasca pentru aplicatii gen Stop Watch.
Si am mai incercat Bing Maps. Aplicatia in sine este destul de bine pusa la punct. Din pacate este aproape irelevanta pentru Romania. Cunoaste strazile din Bucuresti, dar cam atat. Este mult in urma lui Google Maps de pe Android unde poti sa cauti “Hotel Intercontinental” sau “Piata Romana” pentru directii. Cu Bing ori ai o adresa si speri ca o stie, ori gasesti alta metoda de a ajunge unde ai nevoie.
Dupa cum observati, noul sistem de operare vine cu puncte tari si puncte slabe. Este cu siguranta un mare pas inainte fata de ce exista pana acum dar mai este destul loc pentru imbunatatiri.
Camera
HTC nu a ramas niciodata in urma in cursa camerelor foto. Avem la dispozitie 8 MP inca de cand s-a lansat modelul Desire HD. Am facut cateva fotografii cu HTC Titan si mi s-a parut ca softul este destul de bine pus la punct.
In ochii mei, telefonul castiga puncte la capitoul foto prin prezenta unui buton dedicat. Este mult mai usor de declansat fara sa misti telefonul folosind un buton fizic si nu atingerea ecranului.
Autonomie
Cine ar fi crezut? Tocmai HTC Titan cu ecranul sau gigantic sa fie printre cele mai bune la capitolul autonomie… Am reusit sa folosesc acest telefon aproximativ 28 de ore, ceea ce mie mi se pare o performanta. Avand in vedere display-ul LCD de 4.7 inchi si bateria de 1600 mAh nu ma asteptam la acest lucru.
Tin sa va spun ca nu am obtinut aceasta autonomie o singura data. Aceasta a fost media pe care mi-a oferit-o HTC Titan pe tot parcursul perioadei de testare.
Concluzii
Una peste alta, HTC Titan este un produs foarte bun, dar numai pentru un anumit segment de cumparatori. Nu oricine este dispus sa umble cu un telefon mare (si destul de greu), chiar daca ofera anumite avantaje.
De asemenea, cred ca pretul il plaseaza intr-o clasa destul de selecta unde concurenta este foarte mare. Ar fi fost de ajutor ca procesorul de 1.5 GHz sa fie dual-core ca sa justifice pretul de aproximativ 2.500 de lei al telefonului.
P.S. In urma unui accident cu mediul de stocare, nu am nicio fotografie facuta cu acest telefon. Ii multumesc lui Emil pentru ca mi-a permis sa preiau fotografiile de produs facute de el.