Dupa ce au inregistrat un succes cu modelul Sensation, cei de la HTC s-au gandit sa mai incerce odata cu un model evoluat, mai puternic. Astfel s-a nascut HTC Sensation XE, primul telefon din Europa dotat cu procesor dual-core de 1.5 GHz.
Si pentru ca nu toti se lasa impresionati de puterea de procesare, HTC a mai adaugat mici imbunatatiri. Prima este vizuala, Sensation XE aducand mici elemente de design care il deosebesc de predecesorul sau.
Al doi-lea element pe care a mizat HTC a fost hardware-ul de sunet cu care a dotat acest telefon. Numele complet este HTC Sensation XE cu Beats Audio. Asta inseamna ca telefonul vine atat cu un procesor de sunet superior celor de pana acum, cat si cu un set de casti Beats Audio by Dr. Dre care sa redea acest sunet.
Specificatii
- Procesor dual-core de 1.5 GHz
- Memorie RAM de 768 MB si stocare interna 1GB
- Display capacitiv de 4.3 inchi cu rezolutie de 540×960 pixeli
- Camera foto de 8 MP cu LED Flash si filmare full HD
- Sistem de operare Android 2.3.4
- Acumulator Li-Ion de 1730 mAh
Aspect
Daca predecesorul sau se deosebea prin elenganta si un aspect premium, de aceasta data cei de la HTC au ales o abordare care sa atraga mai degraba publicul tanar, consumator de muzica on-the-go. Designul poate fi caracterizat drept “urban”, cu insertii de rosu pe fundalul negru al carcasei.
Calitatea asamblarii a ramas aceeasi, fiecare element avand un loc si un rol bine stabilit. HTC Sensation XE sta foarte bine la capitolul design si calitatea asamblarii.
Nu pot insa sa nu observ ca stilul de carcasa a ramas acelasi ca la Sensation. Daca pana nu de mult capacul HTC-urilor era cat mai mic posibil, acum cand vrei sa scoti bateria trebuie practic sa desfaci telefonul in doua bucati. Nu e nimic grav, insa nu mi se pare practic. Accesul la baterie si SIM ar trebui sa se faca mai elegant; nu trebuie sa-mi dea impresia ca am bagat telefonul in service si zace desfacut pe masa.
De mentionat ca HTC isi mentine bunul obicei de a include si un LED de notificare pe acest telefon. Foarte util cand ai un apel nepreluat si telefonul sta pe birou fara ca tu sa-l bagi in seama.
Performanta
HTC Sensation XE este cu siguranta un telefon puternic. Hardware-ul cu care vine dotat garanteaza acest lucru. Din fericire testele de benchmark confirma acest lucru. Telefonul a obtinut 2379 de puncte in Quadrant, ceea ce mie mi se pare destul de bine.
Dincolo de teste si statistici, telefonul si-a dovedit puterea de procesare si in practica. Pe langa faptul ca n-am gasit niciun moment in care sa-l fac sa ezite (nici macar la pornirea animatitei de la iesirea din stand-by), am mai observat cateva lucrurui care mi-au confirmat asteptarile.
Am sa mentionez unul din ele. Imediat dupa ce am pornit telefonul am deschis aplicatia Android Market care m-a anuntat ca am 11 aplicatii care trebuiesc actualizate. Am vrut sa vad ce se intampla, aca ca i-am dat sa le actualizeze pe toate.
Astfel, telefonul a ajuns sa descarce/instaleze nu mai putin de 6 aplicatii simultan. Probabil ducea si mai mult dar pana ajungea la a saptea, prima era deja gata asa ca nu am putut sa testez. Mie mi se pare destul de bine, mai ales ca am mai incercat asa ceva si pe alte telefoane si nu a mers atat de bine.
Display
Display-ul lui HTC Sensation XE nu aduce nimic deosebit fata de predecesorul sau. Aceeasi 4.3 inchi si aceeasi rezolutie qHD. Si da, acelasi raspuns rapid si precis la orice comanda. Mai mult, mi s-a parut ca textura ecranului (cred ca am zis asta si la Sensation) este una foarte placuta la atingere.
In rest, nimic de raportat. N-am gasit nicio problema la el dar nici n-am observat ceva deosebit despre care as putea sa vorbesc.
Sunet
Am fost nevoit sa introduc un nou capitol in review, pentru ca unul din punctele pe care mizeaza HTC pentru acest model este sunetul. Desi nu sunt prea obisnuiesc sa ascult muizica la telefon (mai ales pe strada), am fost curios sa vad ce poate sa faca sistemul Beats Audio de pe HTC Sensation XE.
Intradevar, sunetul este mai bun decat ce am vazut pana acum pe telefoanele mobile. Nu stiu sa va spun prea multe despre acest aspect, pentru ca nu sunt un cunoscator in domeniul castilor si sunetului audio “portabil”.
Ce pot sa spun insa, este ca sistemul (insemnand procesor de sunet + casti) Beats Audio mai prezinta un avantaj. Castile sunt excelente atunci cand sunt folosite ca hands-free. Sunetul e clar si zgomotul din jur nu deranjaza aproape deloc.
Una peste alta, un feature foarte util pentru melomani.
User experience
Primul lucru pe care l-am observat din acest punct de vedere, a fost lipsa unei setari pentru limba engleza standard (English US sau English International). Intr-un final l-am setat pe English Singapore si nu mi-a facut nicio problema. Presupun ca avea legatura cu faptul ca telefonul era la liber. Sunt sigur ca daca il cumparati de la Vodafone va avea inclusiv limba Romana preinstalata.
Sense UI este fabulos ca intotdeauna. Cei la la HTC aduc tot timpul mici imbunatatiri care fac sistemul lor de operare sa fie peste concurenta.
Trebuie sa-i felicit pe cei de la HTC si pentru browser. Este acelasi pe care il stim de mai mult timp la ei, dar este singurul (din ce stiu eu) care re-aranjaza paragrafele pe ecran atunci cand facem overzoom pe o pagina neoptimizata pentru mobil. Numai pentru asta, merita titlul de cel mai bun browser de Android.
Clientul de email merita si el metionat. Functia de setare a intervalului orar este una care mie mi se pare foarte necesara. Pare un lucru marunt dar din motive pe care inca nu le inteleg, nu toti producatorii au integrat aceasta facilitate.
Daca ar fi sa-i reprosez ceva, este faptul ca la momentul in care l-am avut in teste avea pe el Android 2.3.4 si niciun update in asteptare. Acum este oricum tarziu. In locul celor de la HTC as lasa 2.3.5 in pace si m-as concentra sa scot cat mai repede update-ul pentru Android 4.0 ICS.
Camera
Ce m-a impresionat mai mult la camera lui HTC Sensation XE, nu a fost neaparat calitatea pozelor. Nu stiu de ce, dar intotdeauna mi s-a parut ca pozele facute de HTC-urile cu Android cam lasa de dorit.
Mi-a placut in schimb felul in care este integrata fizic in corpul telefonului. Faptul ca lentila este plasata indeva la interior fara existenta unui capac care sa adune inevitabilele amprente, m-a bucurat.
Cat despre poze, nu am foarte multe. Vi le arat si voua si va faceti singuri o idee.
Autonomie
Cand vorbim de autonomia lui HTC Sensation XE trebuie sa tinem minte ca avem de-a face cu un hardware impresionat. Ce este si mai surprinzator, este ca acest hardware nu i-a afectat autonomia.
Din contra. Bateria m-a tinut in medie 22-23 de ore, ajungand la un moment dat la 25 de ore si 38 de minute. Daca nici asta nu e impresionant, nu mai stiu ce ar putea sa fie.
Concluzii
A venit momentul sa tragem linie si sa facem un sumar a ceea ce reprezinta HTC Sensation XE. Cred ca acest telefon a fost conceput sa “atace” piata pe mai multe planuri.
Ar putea sa-i tenteze pe cei care vazand Sensation-ul, si-au dorit un pic multa putere. La fel de bine s-ar putea sa-i atraga pe cei care au vazut un design prea conservator in vechiul model (da, este o evolutie a lui Sensation; de-asta il compar tot timpul).
Si nu in ultimul rand, cred ca telefonul va avea mare succes la cei care umbla tot timpul cu castile in urechi. Sunetul este deosebit de bun, si cred ca acesta va fi unul dintre atuurile acestui telefon.
Pret
Cred ca este important ca atunci cand vorbim depre un telefon, sa vorbim si despre pretul sau. Daca maine ar veni un producator cu un telefon quad core si cu 2 GB de RAM toata lumea ar fi incantata. Daca in schimb acesta ar costa 5.500 de Lei, deja ar deveni irelevant.
Asadar HTC Sensation XE: il puteti gasi la pretul de 2.260,29 Lei la magazinul evoMAG (caruia ii multumesc pentru ca mi l-a pus la dispozitie pentru teste). Avand in vedere ca este varful de gama al celor de la HTC in acest moment, mi se pare ca raportul pret/calitate este unul corect.