In urma cu ceva timp, magazinul evoMAG mi-a pus la dispozitie un telefon care si in acest moment este varf de gama, alaturi de Samsung Galaxy S II. Este vorba despre nava amiral a celor de la HTC denumita, pe buna dreptate, Sensation.
L-am analizat foarte atent in cele cateva zile in care l-am avut pe mana, mai ales ca deja testasem Samsung-ul si aveam termen de comparatie.
In cele ce urmeaza veti vedea ce impresie mi-a lasat acest telefon de top.
Specificatii
- Procesor dual-core de 1.2GHz
- Memorie RAM de 768MB si stocare interna 1GB
- Display capacitiv de 4.3″ si rezolutie qHD de 540 x 960 pixeli
- Camera foto de 8MP cu lual LED Flash si filmare full HD (1080 p)
- Sistem de operare Android 2.3
- Acumulator Li-Ion de 1520 mAh
Aspect
HTC Sensation vine cu o constructie de tip uni-body, iar partea din spate este “imbracata” intr-un material care ofera o aderenta sporita; mai ales la manipularea cu o singura mana.
Ca de obicei cand vine vorba despre modelele high end, HTC a mers pe ideea de eleganta in ceea priveste nota generala de design.
In schimb, la modelul Sensation, HTC a facut o alegere care mie mi s-a parut cel putin ciudata. Pana acum n-am scapat nicio ocazie sa laud ideea lor de a oferi acces la baterie si cartela SIM/SD prin intermediul unui capac mic si practic. Nu vad de ce trebuie sa demontez tot telefonul pentru o actiune atat de banala.
Iata ca acum HTC a facut exact asta cu modelul Sensation. Capacul din spate nu numai ca se intinde pe toata lungimea telefonului, dar reprezinta un fel de carcasa pentru acesta. Daca vrei sa schimbi cartela SIM, nu scoti capacul propriuzis. Mai degraba scoti telefonul din capac. Ramai intr-o mana cu un telefon golas, cu contactele la vedere, iar in cealalta cu un fel de carcasa mare si cauciucata.
Nu zic, o fi vreun motiv bun in spatele alegerii facute de HTC. Mie nu mi-a placut.
Performanta
Acesta este capitolul la care HTC Sensation trebuie sa impresioneze cel mai tare. La momentul cand a fost lansat era singurul concurent adevarat pentru Galaxy S II. Procesorul dual-core de 1.2 GHz si memoria RAM de 768 MB il pun clar in fata oricarui alt model de pe piata. Dar ce inseamna asta in utilizarea de zi cu zi?
Inseamna in primul rand un telefon care nu “sta sa se gandeasca”. E adevarat ca nu l-am chinuit pentru a-i vedea limitele, dar nici n-as vrea sa fac asta. Scopul meu este sa vad cum s-ar comporta telefonul pentru un utilizator de zi cu zi, care doreste ceva mai mult decat MP3 si Facebook.
Astfel, pot sa va spun ca in niciun moment n-am simtit ca astept sa se incarce o aplicatie, sau sa descarce o lista de orice de pe internet (apropos, si pe 3G e foarte rapid).
Si pentru ca trebuia sa fac si asta, l-am testat cu aplicatia Quadrant ca sa vad ce punctaj scoate in comparatie cu Galaxy S II. Din pacate a scos mai putine puncte (in jur de 2000), dar nu stiu cat de relevant este acest lucru.
Display
Desi eram tare curios in privinta display-ului cu rezolutie qHD, nu aveam asteptari prea mari de la el. Ma gandeam ca diferenta nici macar nu va fi sesizabila.
Se pare ca m-am inselat. HTC a adresat la modelul Sensation o problema pe care am sesizat-o mai demult. Display-urile telefoanelor devin tot mai mari, dar rezolutia ramane aceeasi. Iata ca acum nu mai este cazul.
Ce pot sa zic? Mie mi-a placut. M-am uitat atent si am observat ca diferenta de calitate a imaginii este vizibila chiar si cu ochiul liber, asa ca din partea mea are o bila alba.
User experience
In ceea ce priveste experienta pe care o ofera HTC Sensation, am un singur lucru de spus: Sense 3. Da, am mai vazut-o si pe HTC Cha Cha, dar acolo ecranul minuscul stirbea din ceea ce are de oferit aceasta minunata interfata. Daca ar fi sa aleg un telefon doar pe criteriul interfetei cu utilizatorul, cu siguranta ar fi acesta.
In rest, salut aparitia unui Task Manager printre aplicatiile preinstalate pe HTC (Samsung are demult). Daca mai avea si un widget care sa poata fi pus pe home-screen, totul ar fi fost perfect.
Din punct de vedere al user-experience, am un singur lucru de reprosat. HTC Sensation este un telefon mare si implicit destul de greu. Desi suprafata sa aderenta in face comod de tinut la ureche in timpul convorbirilor, daca acestea sunt mai lungi, greutatea sporita a telefonului isi spune cuvantul.
Camera
A fost o vreme cand modelele HTC (mai ales cele cu Android) erau notorii pentru camere care desi abundau in mega-pixeli, faceau poze destul de slabe.
Nu mai este cazul. Camera a progresat mult de atunci si, chiar daca nu ne putem astepta la minuni, pozele facute cu el sunt in mod clar peste medie.
Va las cu o selectie de poze pe care le-am facut cu setari standard. Cele care sunt ceva mai neclare au fost facute cu zoom, dar oricum au iesit destul de bine in comparatie cu ce scot alte modele cu setari asemenatoare.
Autonomie
Asa cum era de asteptat, la acest capitol HTC Sensation lasa de dorit. Desi are 1520 mAh, acumulatorul nu poate sa alimenteze telefonul mai mult de 14-16 ore. Este adevarat, acumulatorul poate sa tina pana la 24-26h dar pentru asta, telefonul ar trebui folosit intr-un regim care nu i-ar mai justifica echiparea hardware si nici pretul.
Concluzii
Pana la urma cum e telefonul?
Mi-a placut? Cu siguranta. Este unul din cele mai bune telefoane pe care le-am testat pana acum. Rezolutia display-ului si procesorul de 1.2GHz il fac un jucator redutabil pe piata telefoanelor de top.
Se putea mai bine? Da. As fi vrut sa fie mai subtire (si mai usor) si sa nu semene atat de bine cu celelalte HTC-uri de pe piata.
Pretul e unul just, spun eu. Il gasiti cu 2.111,22 Lei la evoMAG sau cu 2.449,99 lei la eMAG. Alte magazine il comercializeaza la preturi asemanatoare, dupa cum urmeaza:
- marketonline.ro – 2.274,00 Lei
- PCFUN.ro – 2.149,00 Lei
- pczone.ro – 2.343,85 Lei
- itgalaxy.ro – 2.289,19 Lei