Zilele trecute, scriam in graba un articol in care spuneam ca a venit HTC-ul de la evoMAG. Mai exact, este vorba despre un HTC Desire HD pe care l-am avut in teste cateva zile. In cele cateva zile pe care le-am avut la dispozitie cu acest telefon am apucat sa-mi creez cateva impresii. Ceea ce urmeaza este un sumar al experientei mele cu acest device.
HTC Desire HD este inca in topul telefoanelor cu Android (Nexus S abia a aparut) pe care producatorul asiatic le are pe piata. Asa cum mentionam si in articolul-avanpremiera, acesta a fost primul meu contact cu sistemul de operare Android (despre care eram foarte curios, de altfel).
Tocmai de aceea m-am bucurat ca o voi face pe un device foarte capabil. Auzisem si citisem multe despre Desire HD si eram curios daca se va ridica la inaltimea asteptarilor.
Dar sa nu ne pripim. Pentru inceput vom trece in revista cateva din specificatiile telefonului:
- Procesor Qualcomm Snapdragon de 1GHz
- Memorie RAM de 768MB
- Camera de 8MP
- Ecran capacitiv de 4.3″ cu rezolutie de 480 x 800 de pixeli
- Sistem de operare Android 2.2 (Froyo)
- Acumulator Li-Ion de 1230 mAh
Acestea sunt, bineinteles specificaitiile de baza ale telefonului. O lista completa a acestora puteti gasi la evoMAG. Sa vorbim, asadar, despre experienta avuta cu telefonul.
Acesta este impresionant inca din momentul in care il scoti din cutie. Display-ul de 4.3″ domina infatisarea telefonului, iar carcasa metalica lasa impresia unui produs de calitate.
Am avut ocazia sa-i studiez putin infatisarea, deoarece telefonul era inghetat si nu am vrut sa-l pornesc pana nu s-a acomodat la temperatura camerei. In partea de jos gasim conectorul MicroUSB si o mufa Jack de 3.5mm. In partea de sus este butonul On/Off, care foloseste si pentru blocarea/deblocarea telefonului.
Prima data cand porneste, telefonul intra intr-un wizzard care ajuta ultilizatorul cu configurarile preliminare. Asta inseamna ca daca ai un cont Google (evident), poti seta inca de la inceput telefonul sa sincronizeze contactele, email-ul si calendarul cu cele din GMail.
Pe langa asta, inca de la inceput avem optiunea de a adauga conturile de Twitter si Facebook, pentru ca atunci cand porneste telefonul sa poata fi utilizat imediat. Intr-un final suntem trimisi intr-un mini-tutorial in care putem sa ne obisnuim cu tastatura virtuala si cu modul predictiv. Wizzard-ul e cam lung (la un moment dat devine agasant), dar apare doar la prima rulare si oricare din pasi poate fi sarit.
Ca tot suntem la capitolul tastatura si mod predictiv. Tastatura este destul de comoda, dar sugestiile pe care le ofera modul predictiv apar in niste casute mici, cam greu de nimerit atunci cand vrem sa alegem una din optiuni (cel putin asta mi s-a intamplat mie).
Sistemul de operare Android 2.2 (inca de actualitate, tinand cont ca 2.3 nu exista decat pe Nexus S deocamdata), m-a impresionat placut. Majoritatea lucrurilor sunt acolo unde te astepti si comenzile nu par peste mana.
Tin sa mentinoez aici un mic detaliu pe care l-am gasit prin setari si care m-a impresionat placut: telefonul poate fi stetat sa sune mai tare aunci cand senzorii ii spun ca se afla in buzunar, geanta sau orice alt spatiu inchis. In felul acesta compenseaza frumos lipsa “Profilelor” cu care eram obisnuit la Nokia.
La capitolul hardware, nu am ce sa-i reprosez. Nu am reusit sa-l fac sa ezite, indiferent ce am incercat. Puterea de procesare este impresionanta. Au fost, intr-adevar momente cand telefonul ezita, dar niciodata din cauza ca nu putea sa faca ce-i dau, ci pentru ca il tinea pe loc conexiunea la internet.
Display-ul este de tip TFT, iar rezolutia de 480×800 de pixeli il face sa redea imagini clare si placute ochiului. L-am testat pe cateva jocuri, unde in combinatie cu puterea de procesare s-a comportat foarte bine, dar nu asta m-a impresionat cel mai mult la el. Mi-a placut foarte mult lizibilitatea textului pe acest telefon. Am deschis un site neoptimizat pentru web si am facut zoom pana in punctul in care textul era de dimensiunea pe care mi-o doream. Browser-ul a reincadrat textul in asa fel incat sa nu fie necesar scoll-ul orizontal, iar font-ul era clar si usor de citit.
Mai mult, telefonul vine cu o aplicatie de tip eReader. Desi nu sunt un fan al lecturilor, nu pot sa trec cu vederea faptul ca textul este foarte placut la citit si nu este deloc obositor.
Sa vorbim despre camera foto. Are 8MP si un flash care sa o ajute in conditii de lumina mai slaba. Din pacate accesul la camera este cam incomod. Trebuie sa navigam prin meniu pana la aplicatia dedicata. Desigur, putem sa adaugam o scurtatura pe home screen, dar tot mi-ar fi placut un buton dedicat.
In schimb, soft-ul pentru camera foto mi-a placut. Are functie de detectarea a fetei, iar focusul se face destul de rapid. Mai mult, in timp ce faceam un portret, camera a facut automat zoom in asa fel incat subiectul sa fie incadrat corect.
De asemenea, de mentionat functia auto-portret. O pornesti si indrepti camera catre tine. Soft-ul foloseste sistemul de detectare a fetei, iar atunci cand fotografia este incadrata corect, telefonul face un sunet de avertizare si declansaza shutter-ul.
As avea si cateva obiectii. Am folosit camera pe setarea auto si, desi afara era lumina suficienta, a simtit nevoia sa creasca ISO la valori ridicate, ceea ce a dus la niste poze cu o granulatie ciudata. Sunt convins insa, ca daca as fi setat eu ISO la o valoare explicita, n-as fi avut astfel de probleme. De asemenea, am incercat sa fac niste poze macro, dar telefonul refuza sa faca focus pe obiectul din prim-plan (poate nu am stiut eu sa-l folosesc).
Va las sa vedeti pozele facut de mine si sa va facti singuri o idee. Pozele sunt asa cum le-am scos din telefon.
Agenda telefonica este mai mult decat o lista de contacte. S-a conectat la contul meu de Facebook si Twitter si mi-a sincronizat contactele cu listele de prieteni. Astfel, puteam sa intru in agenda si sa aleg un contact. De acolo puteam sa-i vad atat numarul de telefon sau alte detalii de acest gen, cat si ultimele posturi de pe retelele sociale.
Telefonul pune la dispozitie cinci home screen-uri pe care putem sa aducem aproape orice, de la ceas, meteo, calculator, calendar si altele. Widget-ul de calendar mi s-a parut un pic ciudat. Imi arata doar ce am de facut maine, nu si azi.
De mentionat ca telefonul vine cu Acrobat Reader si Quick Office preinstalate. Mai mult, din Android Market putem sa descarcam Flash 10.1, pentru ca experienta web sa fie completa.
Din pacate punctul slab al telefonului este acumulatorul. Cei 1230 mAh nu-l fac sa reziste mai mult de o zi. Cel putin nu la mine. E adevarat, ca l-am utilizat intens si WiFi-ul a fost pornit tot timpul, dar tot mi-as fi dorit o autonomie mai mare.
Cam asta a fost experienta mea cu HTC Desire HD. Ca sa ajungem la un fel de concluzie.
Ce mi-a placut:
- Display de dimensiuni generoase cu rezolutie buna
- Putere de procesare impresionanta
- Optimizare foarte buna pentru lizibilitatea textului
- Agenda inteligenta care se sincronizeaza cu toate conturile utilizatorului
Ce nu mi-a placut:
- Lipsa unu buton dedicat pentru camera foto
- Autonomie scazuta din cauza acumulatorului cam mic
- Widget-urile de home-screen nu sunt chiar pe placul meu (parere pur subiectiva)
Deci cum a fost prima mea experienta cu Android? Foarte placuta. Atat telefonul, cat si sistemul de operare cu care vine echipat m-au impresionat in mod placut. Puteti gasi acest produs, precum si altele similare in sectiunea PDA cu GPS a celor de la evoMAG.