Incepand cu acest articol inaugurez o noua categorie pe blog. Ma apuc sa invat si sa scriu despre ColdFusion. Nu e prima data cand iau contact cu limbajul. Am aflat mai demult despre el si dupa ce m-am documentat putin am ajuns la concluzia ca-mi place.
De atunci am avut mediul de lucru instalat de cateva ori, m-am jucat cu cateva tag-uri, dar nimic organizat. Asa ca am considerat ca blog-ul e o ocazie buna de a ma mobiliza. Am sa reiau contactul meu cu ColdFusion si am sa documentez aici pasii si progresul meu.
Deci, ce este ColdFusion. Este un meta-limbaj dezvoltat de cei de la Macromedia si preluat mai apoi de Adobe Systems. Se instaleaza ca application server peste Apache, IIS sau orice alt web server. De asemnea, vine si cu propriul web server, jRun, pentru cei care vor o instalare out of the box.
De ce meta-limbaj? Pentru ca ruleaza in spate cod Java, asa cum face si JSP-ul (Java Server Page) si la fel cum ASP.NET (Active Server Page) ruleaza in spate C#. Acestea fiind spuse, de aici inainte in articolele mele ColdFusion va fi numit limbaj de programare. Fac asta din doua motive, primul fiind simplitatea in exprimare. Al doi-lea motiv este urmatorul. Eu folosesc ColdFusion ca pe un limbaj de programare. E la fel de capabil ca PHP in ceea ce priveste programarea web, asa ca lasand la o parte detaliile tehnice, e un limbaj. Am zis. 🙂
Cateva detalii tehnice despre cum functioneaza ColdFusion. Este un limbaj bazat pe tag-uri al caror nume te ajuta de cele mai multe ori sa intuiesti destul de usor cu ce se ocupa fiecare. Tag-urile variaza de la banalul <cfset>
cu ajutorul caruia se initializeaza o variabila, pana unele ce ruleaza in spate cod complex si care scutesc developer-ul de foarte multa munca.
Un exemplu ar fi <cfgrid>
care ia ca parametru un Array()
de elemente si-l afisaza intr-un grid cu diverse optiuni. Functiile sunt definite prin tag-ul <cffunction>
, iar obiectele prin <cfcomponent>
. Pentru cei care nu se impaca defel cu un limbaj de programare bazat pe tag-uri, ColdFusion pune la dispozitie <cfscript>
, in interiorul caruia putem scrie acelas cod, dar in format script. Mai mult, incepand cu ColdFusion 9, putem scrie in acest format si fara <cfscript>
, dar numai in interiorul componentelor.
Deci, de ce incurajez folosirea ColdFusion? Pentru ca este un limbaj gandit pentru developer. Este facut sa ne faca viata usoara. Vine cu componente gata facute si cu tag-uri care rezolva probleme la care altfel am fi muncit suplimentar.
Inchei aici scurta introducere in ColdFusion. Incepand cu articolul urmator, din aceasta categorie, voi incepe cu pasi marunti incursiunea in acest limbaj. Urmeaza instalarea mediului de lucru. Pana atunci, va invit sa studiati documentatia oficiala. Pe data viitoare.