Pentru ca in ultimul timp am fost intrebat de mai multe ori despre aceasta tema, m-am hotarat sa scriu un tutorial un pic in afara sferei mele de activitate.
In acest articol vom vedea ce trebuie sa facem ca sa fotografiem cu succes un fulger. Vom discuta atat despre aparatura si accesoriile de care avem nevoie, cat si despre conditiile care ar trebui intrunite pentru ca fotografia sa fie un succes.
Conditiile optime pentru fotografierea fulgerelor sunt intrunite noaptea (sau atunci cand afara este cat mai intunecat). Nu numai ca fulgerele sunt mai vizibile, dar lumina scazuta ne permite sa setam un timp de expunere cat mai mare (veti vedea de ce).
Din punct de vedere al aparaturii, nu avem nevoie de un model foarte performant. Va trebui in schimb, sa fie suficient de inteligent cat sa permita un mod manual de setare a Aperturii (diafragmei) si Shutter-ului (timpul de expunere). Evident, cu cat aparatul este mai performant cu atat calitatea pozelor va fi mai buna, dar asta e valabil in cazul oricarei fotografii asa ca nu se aplica strict in cazul nostru.
Si ultimul ingredient de care avem nevoie este un trepied. Am vorbit de timpi de expunere lungi, asa ca avem nevoie de un element de stabilizare. Daca nu aveti un trepied, gasiti o suprafata stabila pe care sa puteti sprijini aparatul in diverse pozitii. Veti avea nevoie.
Bun, acum sa vedem tehnica de fotografiere. Va spuneam mai devreme de timp de expunere mare. Fulgerele sunt atat de rapide incat sansele sa prindem unul in timp de declansam o poza sunt infime. Asa ca ne crestem sansele expunand senzorul pentru cat mai mult timp.
Asadar, plasam aparatul pe trepied si-l indreptam in directia in care se vad fulgerele. Il trecem pe modul manual si inchidem diafragma cat mai mult posibil. Asta nu numai ca scade cantitatea de lumina care patrunde la senzor, dar si mareste campul de profunzime, astfel incat sa nu avem probleme de focus.
Urmatorul pas este sa setam timpul de expunere. O valoare buna de plecare este pe la 15-20 de secunde, dar poate varia. Atentie, de obicei aparatele care au un mod manual au si un exponometru care ne arata cand avem suficienta lumina.
Sfatul meu este sa “subexpuneti” poza, pentru ca masuratoarea sa face in conditii intunecate, dar cand va aparea fulgerul cantitatea de lumina va creste substantial si veti avea o poza supraexpusa. Eu propun sa reglati timpul de expunere in asa fel incat exponometrul sa fie la jumatatea scalei intre expunere corecta si subexpunere.
In final, setati timer-ul si declansati. In intervalul in care senzorul este expus aveti sanse mari sa prindeti si un fulger.
Cateva sfaturi utile:
- Timer-ul este necesar pentru ca aparatul sa fie perfect nemiscat in momentul in care se face declansarea. Nu uitati ca aveti un timp de expunere foarte lung. Daca aveti declansatoare de la distanta sau alte jucarii de genul asta, cu atat mai bine.
- Setati o valoare ISO cat mai mica. Oricum compensati cu timpul de expunere si sensibilitatea scazuta va diminua sansele unei imagini granulate.
- Reglati timpul de expunere si in functie de frecventa fulgerelor. Daca acestea sunt foarte dese, incercati sa va limitati la 10-15 secunde, altfel veti surprinde prea multe intr-o singura fotografie si va arata ne-natural. In schimb daca fulgerele sunt rare, urcati timpul de expunere si pana la 60 de secunde. Depinde cat va permite aparatul si conditiile de lumina.
Si ca sa nu ziceti ca teoretizez aiurea, va las in incheiere cu cateva poze facute de mine cu un modest Panasonic FZ-8. Sunt departe de a fi capodopere dar eu sunt mandru de ce-a iesit si cred ca sunt cel putin decente.